Deel dit artikel
-

BUMA verliest zaak tegen radioportals, maar onduidelijkheid blijft

BUMA is in de zaak tegen radioportal Nederland FM niet-ontvankelijk verklaard. De vraag of er een licentie moet komen voor embedded links blijft echter onbeantwoord.

Auteursrechtenorganisatie BUMA wil dat radioportal Nederland FM een licentie neemt of stopt met het aanbieden van streams van radiostations. Maar Nederland FM drong drie weken terug bij de rechter aan op een bodemprocedure omdat er geen sprake zou zijn van openbaarmaking.

“We verdienen niet aan muziek,” zegt directeur Jim Souren tegen Emerce. “Wij zijn een verwijssite. Je kunt streams horen op onze site, maar die komen rechtstreeks van de bron. Ik zie ons dezelfde functie vervullen als de AKO. In de tijdschriftenwinkel ligt auteursrechtelijk beschermd werk, maar AKO is gewoon een distributeur. Wij zijn dat in zekere zin ook, wij verwijzen bezoekers naar de radiosites.”

Nederland FM betoogde dan ook dat een radiostream op een radioportal eigenlijk niets anders is dan een hyperlink naar geluid. Wie bij Nederland FM op een logo drukt, drukt in feite op een URL. De stream wordt gestart in de Windows Media Speler. Er is zelfs geen sprake van een embedded stream, waarbij content actief onderdeel wordt van een site. En de reclame die je hoort voordat de stream begint, komt ook al niet van Nederland FM, maar van het station zelf.

Aan de vraag of er sprake is van openbaarmaking is de rechter echter niet toegekomen. Het vonnis beperkt zich tot het spoedeisend belang dat BUMA aanvoerde. De rechter vindt dat de auteursrechtenorganisatie in het algemeen weinig voortvarend heeft gehandeld. Directeur Jim Souren heeft diversen malen met BUMA gecorrespondeerd over een mogelijke licentie en heeft in december 2010 aan BUMA een proefproces voorgesteld. “Zover wilden ze het natuurlijk niet laten komen,” zegt Souren. “Daarom wilden ze ons onder druk zetten om alsnog een licentie af te sluiten.”

Tussen september 2009 en juli 2010 bleef het van de kant van BUMA zelfs geheel stil. Het betoog dat BUMA de handen vol had aan de mede door Souren geïnitieerde lobby actie tegen de zogeheten YouTube-tax is geen omstandigheid die BUMA kan aanvoeren. Souren hoopt nu dat de bodemprocedure er alsnog komt. “Dit gaat om de toekomst van internet, er moet duidelijkheid komen.”

BUMA beraadt zich nog op stappen, zegt woordvoerder Bas Erlings. “We zijn verbaasd over de uitspraak. Auteursrechtelijke zaken hebben volgens ons altijd een spoedeisend karakter.”

Foto: Jessica Melling (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Radio luisteren

Vreemde gedachten van buma, de radiostations betalen toch al alle rechten..

Tim van Leeuwen

Goed om te zien dat de embedheffing eindelijk is opgeheven! Deze sites geven enkel de streams door en verdienen niet aan de inhoud van de programma’s. Verder is er uiteraard al een keer een heffing betaald door de oorspronkelijke partij.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond