Deel dit artikel
-

BumaStemra betaalt recordbedrag uit aan muziekmakers in 2023

De bedragen die BumaStemra jaarlijks uitbetaalt blijven stijgen. Zo ook in 2023, toen de organisatie voor muziekauteursrecht ruim 251 miljoen euro aan haar tekstschrijvers, componisten en uitgevers van muziek uitbetaalde. De cijfers zijn woensdag 15 mei gepresenteerd aan de Algemene Ledenvergadering van BumaStemra.

De uitkering betekent een stijging van 5 procent ten opzichte van 2022. De groei wordt met name veroorzaakt door een stijging van de ‘live’ markt in 2023. Daarnaast zijn nieuwe en betere deals gesloten met Meta, Spotify en YouTube. BumaStemra verstevigt mede door deze resultaten haar internationale toppositie.

Dit jaar besteedt BumaStemra extra aandacht aan de verdere optimalisatie van de dienstverlening aan componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Daartoe wordt onder meer verder geïnvesteerd in IT-vernieuwing.

Ook heeft AI (artificiële intelligentie) steeds meer aandacht van BumaStemra, de organisatie voor muziekauteursrecht.

AI-tools omvatten een breed scala aan toepassingen, waarvan er veel afhankelijk zijn van trainingsdatasets die auteursrechtelijk beschermde werken bevatten. BumaStemra wil de exclusieve rechten van makers handhaven door tekst- en dataminingactiviteiten afhankelijk te maken van voorafgaande toestemming. Als gevolg hiervan moet bij het gebruik van werken van rechthebbenden van BumaStemra om databases te trainen expliciet toestemming verkregen worden van BumaStemra.

Met leden, medewerkers en in internationale samenwerkingsverbanden wordt daarnaast dagelijks gewerkt aan het zoveel mogelijk waarborgen van een eerlijke compensatie van auteurs voor hun creatieve werk bij het gebruik van AI.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond