Deel dit artikel
-

‘Buma/Stemra wil hyperlinken naar radiostations belasten’

Buma/Stemra heeft de site Op.fm betrokken bij de bodemprocedure tegen Nederland FM, die eind juli van start gaat. De auteursrechtenorganisatie wil Nederland FM verplichten een radioportal-licentie af te sluiten, en eist dat nu ook voor een site die alleen maar linkt naar radiostations.

Vorig jaar verloor Buma/Stemra het kort geding tegen ondernemer Jim Souren en Nederland.FM. Deze verzamelsite biedt een overzicht van radiostations en de bezoeker kan het station ook meteen beluisteren. Buma/Stemra meende toen dat er sprake is van een embedded link, maar Nederland FM hield vol dat de geluidsstroom rechtstreeks van de bron wordt gespeeld. De rechter vond de zaak geschikt voor een bodemprocedure en die vangt 26 juli aan in Den Haag.

Naar nu blijkt heeft Buma/Stemra ook nog een tweede site van Souren bij de discussie betrokken. Een radioportal-licentie zou ook moeten gelden voor Op.fm. Ook die site verwijst naar tientallen radiostations, maar muziek afspelen kan alleen op de site waarnaar wordt verwezen. Souren tegen Emerce: “Ik begrijp heel goed dat er een discussie is over muziekstromen, daar zal de rechter een uitspraak over moeten doen, maar hyperlinken naar sites van radiostations kun je niet belasten.”

Op.fm, dat al vele jaren bestaat, werd in het kort geding vorig jaar niet genoemd. Souren vermoedt dat de site er met de haren is bijgesleept omdat die ooit in een mailwisseling met de auteursrechtenorganisatie werd genoemd.

In 2009 heeft voormalig minister van Justitie Hirsch Balin, tevens de hoogste baas van Buma/Stemra, in antwoord op kamervragen gezegd dat er bij hyperlinken geen sprake is van verveelvoudigen en openbaar maken. Souren: “Een licentie zou dus onzinnig zijn. Nu Buma/Stemra het gewone hyperlinken toch wil gaan belasten, staat dat haaks op die uitspraak.”

Buma/Stemra zegt dat het niet om het belasten van hyperlinks gaat, maar ‘specifiek om Op.fm’. In een persverklaring stelt de organisatie: ‘Anders dan NederlandFM in haar persbericht wil doen geloven is er niet ineens sprake van “het richten van haar pijlen op het hyperlinken” , maar is dit een logische stap van Buma/Stemra . Als NederlandFM besluit de grenzen op te zoeken, en er loopt al een bodemprocedure, dan is het niet meer dan vanzelfsprekend om deze variant ook meteen door de rechter te laten toetsen.’

Deel dit bericht

7 Reacties

Spike

Alleen maar verliezers .. zucht!

Alex

BUMA is zo zielig..

Sjoerd Leenders

De acties van Buma/Stemra en consorten hebben sterke overeenkomsten met die van politici en bureaucraten in het oude Rome. Gulzig en onophoudelijk zijn ze op zoek naar inkomstenbronnen om zichzelf financieel te spekken, de oorspronkelijke opdracht van dit soort organisaties hobbelt er een beetje achteraan.

Valentijn

echt belachelijk dan kan je net zo goed een premie heffen als je het over een artiest merk of title nummer hebt in het openbaar

Bastiaan van Oossanen

Als Buma Stemra op deze voet blijft doorgaan verliezen ze alle draagvlak. Publiek en uiteindelijk artiesten zijn hier uiteindelijk helemaal niet meer mee gedient.

Ralph

Het schijnt dat Buma Stemra hierna ook een licentie wil uitgeven voor het meezingen van een nummer…

Pieter

Ik vind het werkelijk belachelijk en stuitend, hoe het internet op deze manier, systematisch, naar zijn filistijnen geholpen wordt. Na al dit geouwehoer, merk je gewoon, dat er niets meer aan is. Op websites geen player meer kunnen plaatsen met een simpele link, waar al lang veel geld voor betaald is aan deze geldslurpende figuren, door het station zelf dus al lang betaald, onder het mom van… we doen het voor de artiesten, dat alles maakt dat het zoooo saai wordt en is geworden op heel veel sites. Heel veel sites hebben inmiddels de brui eraan gegeven en zijn er mee gekapt door deze vreselijke figuren.
Sites die verschrikkelijk leuk waren. Bijvoorbeeld een site met heel veel oude 78 toeren muziek uit de jaren 20 – 30. Al lang overjaart zogezegd. Daarentegen was deze site fantastisch mooi in elkaar gezet. Door deze zelfde gasten, moest deze er mee stoppen en weg was ook deze site. Alles voor niets.
De man die het betrof moet er wel gigantisch veel werk aan gehad hebben om dit alles zo mooi te maken.

Nog even en we moeten betalen voor het vasthouden van een grammofoonplaat. Wat een verschrikkelijke figuren zeg!!! Wanneer houd dit nu eens op?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond