Deel dit artikel
-

Buma/Stemra vernieuwt beleid internetlicenties

Muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra doet de huidige digitale licenties de deur uit en introduceert nieuwe, op techniek gebaseerd licenties. Ook partijen als Youtube en Fabchannel kunnen zich een speciale licentie nemen om niet-betaalde openbaarmakingen uit te bannen.

Dat maakte Antal de Waij van Buma/Stemra zojuist bekend tijdens het Nationaal Omroepcongres in Bussum.

Tijdens zijn presentatie schetste hij een landschap waarin veranderende technologieën nieuwe eisen stellen aan de wijze waarop muziekrechten worden geëxploiteerd. "Muziek in een on demand stream, bijvoorbeeld, kost 3,75 cent. Die prijs decimeren we nu, tot eenderde cent." De prijs een download naar, bijvoorbeeld, een iPod is 6 cent per liedje.

De Waij: "Lineaire, en niet-lineaire streams en MP3-downloads worden allemaal anders afgerekend. En behalve de gebruikte technologie hangt de prijs ook af van af de vraag of de muziek gratis wordt aangeboden, per betaling per nummer of bijvoorbeeld per tijdsduur."

Er zijn per 2009 vijftien verschillende licentievormen mogelijk:

Ook voor embeddable video’s, zoals aangetroffen op Fabchannel, Youtube en MTV, is een licentievorm ontwikkeld. De primaire openbaarmaker, Youtube bijvoorbeeld, krijgt een hoofdlicentie en het recht sublicenties te verstrekken aan de gebruikers van de embeddable players.

De eindgebruikers kijken nog steeds gratis, maar Youtube-achtige bedrijven gaan betalen voor openbaarmaking van de muziek. De doelsites, secundaire openbaarmakers zoals weblogs en profielpagina’s op Hyves, rekenen alleen af als de video’s commercieel worden gebruikt. Dan geldt een licentie die te vergelijken is met het mogen afspelen van achtergrondmuziek in gelegenheden.

De nieuwe licenties gelden enkel voor het Nederlandse internet. Buma/Stemra int de rechten voor muziekmakers uit binnen- en buitenland. Ze hoopt dat buitenlandse zusterinstellingen het model over zullen nemen.

De controle van welke muziek er in de video’s wordt afgespeeld en of Buma/Stemra daar iets mee te maken heeft, is een geautomatiseerd proces. Over de details gaf hij geen details.

Deel dit bericht

7 Reacties

Peter Goes

Dat is dus dubbel verdienen; linksom zowel als rechtom: You Tube is onafhankelijk en Buma/Stemra bepaalt wel even dat daarover ge?ncasseerd mag worden. Straks gaan ze nog geld vragen voor het luisteren naar de eerstvolgende maanreiziger.Er zit al "copieerbelasting" op lege cd's, het moet niet gekker worden.Mijn stelling is dat BUMA/STEMRA een ouderwets en overbodig instutuut is.

ronald van den hoff

Als voorzitter van de nieuwe Stichting Copyright & Nieuwe Media sluit ik me geheel bij je opmerking aan Peter.

Rick

"De nieuwe licenties gelden enkel voor het Nederlandse internet" Ik herhaal: "..het Nederlandse internet…" Zolang de auteursrechtenmaffia opereert met het waanidee dat internet in geografische segmentjes valt op te delen zal het illegale circuit alleen maar verder groeien en wordt juist die bedrijven die de entertainment industrie kunnen helpen nieuwe exploitatievormen te vinden het leven zuur gemaakt met een oerwoud van licentievormen en auteursrechtenorganisaties.

Jim van Iperen

@ Peter Goes: 'Mijn stelling is dat BUMA/STEMRA een ouderwets en overbodig instutuut is. 'Ik ben benieuwd of Marco Borsato jouw stelling deelt. :) 'De doelsites, secundaire openbaarmakers zoals weblogs en profielpagina's op Hyves, rekenen alleen af als de video's commercieel worden gebruikt.' Wanneer wordt de video commercieel gebruikt? Als er een preroll commercial wordt afgespeeld? Als er op de website een Google ad te vinden is?

jm

Schitterend dat nieuwe stelsel met al die nodeloos ingewikkelde licenties en vergunningen. Het vreemde echter is dat er wederom met geen woord word gerept hoeveel de auteurs nu daadwerkelijk krijgen en hoe dat nu afgerekend word. Ik krijg sterk de indruk dat er wederom zeer veel zo dan niet alles ergens aan de daadwerkelijke strijkstok blijft hangen en die ligt niet bij de musicus. Ach het bedenken van een dergelijk nodeloos complex systeem / plan word ook duur betaald. Buma Stemra, zijn doel voorbij.

jan

regels regels en regels soms krijg ik het idee dat dat ze al die regels en wetten en dus ook dit juist doen omdat ze niet in het voren denken en dan alles maar tussen door veranderen. buma is ook zo ze wisten al jaren geleden dat dit zou gebeuren. maar nu doen ze er wat aan nu het te laat is internet is nog groter en gevalijker dan de wereld zelf en die wereld is nog niet eens te regelen dus hoe wouden ze dit dan doen. buma stemra besteed jij tijd aan dingen die je aankan en niet aan dingen waar je toch nooit geen baas over word

frank

NICE!! k hoop dat ik er ook iets van merk!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond