Deel dit artikel
-

Bundeskartellamt opent onderzoek naar Amazon.de

De Duitse toezichthouder Bundeskartellamt onderzoekt of Amazon in Duitsland zijn marktmacht misbruikt richting derde verkopers op zijn platform.

Het onderzoek richt zich op hoe Amazon zijn duale functie invult. Het opereert enerzijds zelf als winkel, een partij die zelf inkoopt en vanuit eigen magazijn verkoopt. Anderzijds stelt het zijn winkelvloer open voor derde partijen die, tegen betaling van commissies, gebruik mogen maken van een reeks e-commercediensten. De Duitse toezichthouder richt zich op de tweede rol.

Het Bundeskartellamt is de juridische procedure begonnen nadat het een reeks klachten uit de markt had ontvangen. Er wordt gekeken naar het niet-transparante blokkeren en opheffen van verkopersaccounts, regels voor productrecensies, uitbetalingen achter- en inhouden en eisen over het beschikbaar stellen en overdragen van productinformatie.

Of en wanneer de procedure tot een veroordeling onder mededingingswetten leidt, staat niet vast.

De Europese Commissie begon eerder al een onderzoek naar de zakelijke praktijken van het handelsplatform Amazon in Duitsland. Afgelopen zomer stuurde het honderden verkopers vragenlijsten om een beeld te krijgen van die praktijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond