Deel dit artikel
-

“Burgerjournalistiek leidt tot overlast”

Hulpverleners zouden bij ongelukken last hebben van burgerreporters die opnamen maken voor sites als Skoeps of Ik op TV. Politici roepen op tot regels.

Het Haagse VVD-raadslid Ageeth van den Heuvel hoorde onlangs over het bestaan van het fenomeen burgerjournalistiek. Aanleiding was de lancering van het nieuwe burgerjournalistieke initiatief Ik op TV, dat een initiatief is van Endemol en zeven regionale omroepen, waaronder RTV West. Ik op TV is een combinatie van een website en televisieprogramma. Amateurverslaggevers kunnen filmpjes online zetten; de beste filmpjes worden in een televisieprogramma op de regionale omroepen uitgezonden.

VVD'er Van den Heuvel vindt het programma ‘op zich een goed initiatief' zegt ze tegen een tv-ploeg van RTV West. "Het programma zorgt voor leuke filmpjes uit de buurt en de wijk. Die zijn ook informatief voor ons als raadsleden." Maar ze plaatst een hele grote kanttekening, want zodra de filmpjes buiten de categorie ‘leuk' vallen en terechtkomen in de categorie ‘ongelukken en branden', ziet ze een probleem.

"Ik denk dat het onprettig is dat als je een ongeluk hebt gehad er direct iemand met zijn mobieltje boven je hangt," licht Van den Heuvel toe. Ze vindt dat slachtoffers recht hebben op privacy. Daarnaast is ze bang dat de mobieltjesverslaggevers hulpverleners in de weg lopen.

Persvrijheid en regels
Van den Heuvel ziet de oplossing in regels en afspraken. "Persvrijheid is prima, maar wel met een aantal spelregels." Samen met een collega stelde zij vorige maand al vragen aan de Haagse gemeenteraad over dit onderwerp.

Volgens RTV West zouden de hulpdiensten zelf ook bedenkingen hebben bij de filmende amateurs.

De hoofdredacteur van RTV West vindt de commotie over de overlast die de burgerjournalisten zouden veroorzaken overdreven. "De reporters registreren alleen maar, zij maken opnames. Zij moeten zich aan de regels houden, en de aanwijzingen volgen van de aanwezige politie. Ik verwacht dat ze dat ook keurig doen."

Ik op TV loopt tot december. Dan besluiten Endemol en de regionale omroepen of ze het initiatief zullen doorzetten.

Deel dit bericht

3 Reacties

michael nederlof

Laat mevrouwe van de Heuvel eens een keer kijken op de site van SKOEPS, zodat ze kan zien wat voor beelden er precies geplaatst worden. Ze mag ook in het redactie archief kijken wat we weigeren en hoe moderating werkt en hoe feedback te geven aan je reporters om misstanden te voorkomen.  SKOEPS is inmiddels bijna 1 jaar bezig met bijna 6000 geregistreerder reporters en er zijn nog geen klachten binnegekomen, maar we blijveven alert. Er zijn natuurlijk geen aparte regels nodig, want iedereen, dus ook amateurreporters, vallen onder normaal strafrecht. Dus hulpverlening verplicht in geval van calamiteiten en ook regels met betrekking tot eventuele inbreuk op privacy gelden voor zowel professionals als amateurs.

Chris Obdam

'Reporters' van deze aard bestaan al eeuwen. Vroeger werkten ze voor de regionale krant of de kabelkrant tegenwoordig voor internetsites. What's new?

Peter Lofstrom Kanaal7

Kulargumenten. Politici hebben last van burgerjournalistiek omdat het hen niet uitkomt. Lange leve de vrijheid van meningsuiting.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond