Deel dit artikel
-

Button battle: Amazon Dash vs. Kwik

Het is dé nieuwste trend in e-commerce: buy-buttons. Nu vooral nog om je dagelijkse boodschappen mee kunnen bestellen, maar straks ook voor andere doeleinden. Met één druk op de knop. Amazon Dash en Kwik breken deze markt open. Wie heeft de beste kaarten? Een vergelijk.

De koopknop van Amazon plaats je idealiter op een plek waar je een bepaald product steeds gebruikt. Want elke Dash-knop behoort toe aan een specifiek merk of product. De nieuwste versie is echter ook programmeerbaar. Dus tevens inzetbaar voor andere bestellingen als huishoudelijke artikelen, drinken of hondenvoer. En denk aan IoT-achtige diensten of het bestellen van een Uber.

Exclusief
Het Dash-assortiment bestaat inmiddels uit ruim honderd merken c.q. producten. En koop je voor net geen vijf dollar. Voor gebruik dien je wel een Prime-abonnement te hebben, Amazons exclusieve ledendienst. Kosten: elf dollar per maand. Waarbij Amazon je bestelling afhandelt. De button is alleen nog beschikbaar in de VS. Binnenkort volgen Duitsland, Oostenrijk en Engeland.

Open
De Israëlische startup Kwik is de eerste die het tegen Amazons Dash opneemt. Grootste verschil: het draait op open source software, waardoor de knop voor elk denkbaar merk of klant kan worden ingezet. In de toekomst zelfs met een sensor die bijhoudt hoe vaak een product wordt gebruikt. Waarna de Kwik – mits gewenst – zelf bestellingen kan plaatsen.

Data
Uniek is ook het data-dashboard waar klanten toegang tot hebben. Met onder andere inzage in het aantal orders, door wie, en waar tot reacties op promoties en conversie percentages. Op dit moment heeft Kwik een paar klanten, waaronder Eden Spring Water, Domino’s en Budweiser. Binnenkort kunnen ook diensten aan de button worden gekoppeld: van maaltijdbezorging tot het oproepen van een huishoudelijke hulp.

Conclusie
De buy-buttons blijken in de praktijk behoorlijk succesvol. Zeker voor toeleveranciers, die overall meer orders zien binnenkomen. Amazon heeft onder haar eigen klanten een grote voorsprong, maar biedt met de Dash een wel erg gesloten systeem aan. Met Kwik zijn er letterlijk geen grenzen. Hij is bovendien in elk gewenst land beschikbaar, voor elk merk of (r)etailer. En: gratis, zonder vereiste van een lidmaatschap. Wat Kwik tot de winnaar van deze versus maakt.

Specificaties

Amazon Dash
Connectivity: wifi
Batterijduur: 2 jaar
Batterij vervangbaar: nee
Feedback: LED, geluid en Alexa
Prijs: 4,99 dollar
Website: amzn.to/29tEcGd

Kwik
Connectivity: wifi
Batterijduur: 2 jaar
Batterij vervangbaar: nee
Feedback: LED, geluid
Prijs: gratis
Website: kwik.me

* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#153).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond