Deel dit artikel
-

Buurtapp Nextdoor ‘zo lek als een mandje’

De Nextdoor buurtapp werd in het verleden door verschillende gemeenten en ook de politie gepromoot. Maar zo besloten is de app niet, blijkt uit onderzoek van Radar. Als je een wijk inloopt en je locatie aan hebt staan krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Ook achternamen en adresgegevens zijn zichtbaar.

Zelfs vanachter je computer kan je toegang krijgen, constateert Radar. Zodra je een buurt inloopt en je GPS is ingeschakeld, zie je welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Daarnaast zijn namen en adresgegevens beschikbaar. Je kunt ook thuis achter je computer toegang krijgen.

Het tv-programma Radar kwam in contact met blogger Jerry Hopper, die gaten vond in het aanmeldsysteem van Nextdoor. Hij kon zich onder de naam Willem van Oranje aanmelden als bewoner van buurten waar hij niet woont, van buurt naar buurt verhuizen en steeds alle gegevens van alle gebruikers verzamelen. Ook vond hij een manier om geautomatiseerd de persoonsgegevens van duizenden gebruikers uit het systeem te trekken.

Stichting Bits of Freedom die opkomt van digitale burgerrechten vindt dat Nextdoor meteen actie moet ondernemen. Het bedrijf werd een aantal weken geleden al op de hoogte gebracht van mazen in het aanmeldingssysteem, maar lijkt nog steeds de schouders op te halen. Het gaf het datalek niet door aan de Autoriteit Persoonsgegevens, bracht ook de gebruikers niet op de hoogte, en heeft nog steeds geen maatregelen getroffen, meldt Bits of Freedom’. ‘De houding van Nextdoor is tekenend voor bedrijven die een zogenaamd gratis dienst aanbieden. De gebruikers van Nextdoor zijn niet de echte klanten van het bedrijf. De betalende klanten zijn de bedrijven die gebruik willen maken van de informatie die Nextdoor over gebruikers verzamelt. De belangen van de gebruikers zijn bijzaak.’

Het is de tweede keer binnen een maand dat Nextdoor in opspraak komt.

De Consumentenbond drong begin augustus aan op onderzoek naar de werkwijze van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Nextdoor. Nextdoor werft voor zijn buurtapp nieuwe klanten en gebruikt daarvoor namen van gebruikers zonder hun nadrukkelijke toestemming.

Buurtbewoners in onder meer Oss, Megen, Goirle, Arnhem, Apeldoorn, Nunspeet en Wageningen kregen een brief in de bus waarin wordt gevraagd of ze zich willen aanmelden voor Nextdoor. Ondertekend door een gebruiker die van niets weet.

Deel dit bericht

14 Reacties

Jan

Het enige fraaie hieraan is de afbeelding van de classic (2015) MacBook Pro toen ze nog een fatsoenlijk toetsenbord hadden. ?

Andre

Ik ontving een brief, waa ik werd uitgenodigd om lid te worden man Nexdoor reden was buurtpreventie
Ik heb het “formulier” ingevuld en daarna verscheen in mijn scherm dat mijn adresboek werd gedownload
Ik heb direct gereageerd Darick dit absoluut niet wil en ze verzocht en gesommeerd deze te vernietigen en mij een bevestiging te sturen als dit heeft plaats gevonden
Ik voel mij in de maling genomen en wil stappen ondernemen
Ik heb niemand toestemming gegeven om mijn adresboek te mogen downloaden of enige info en/of bestanden uit mijn telefoon te kopiëren
Kunt u mij adviseren ?

Cor Veldhoen

Ik heb een brief ontvangen waarin ik word uitgenodigd om me aan te melden bij deze buurtapp. Ondertekend door iemand die in de buurt zou wonen, maar een wel heel wonderlijke naam heeft. Mijn vriendin heeft net zo’n brief gekregen, ondertekend door een andere z.g. buurtgenoot, op een ander adres. Er worden alleen straatnamen genoemd, geen nummers. De afzender is: Buren uit [mijn straatnaam]. Maar de voorbedrukte postzegel is “gestempeld” met een postbusnummer uit Berkel en Rodenrijs.
Vlieg er niet in, zou ik zeggen. Dit komt niet uit je eigen buurt. Negeer dit.

C.J.Keller

Cornelis
Heb vandaag 05-03 ook zo een uitnodiging gehad.
inderdaad met een gestempelde post zegel, maar ook met mijn volledige adres, zowel straat als huisnummer en post code.
De genoemde afzender is mij onbekend.
zal er niet op ingaan.

k de leest

ik kreeg bericht van mijn buurman dat ze ook zo.n brief hadden ontvangen
met mijn naam eronder als afzender in de wijk ORDEN in apeldoorn en heb hiervan aangifte gedaan

Thea

ik kreeg vandaag zo’n brief in mijn brievenbus. Was afkomstig van Wveltn Driesen. Fijn om van te voren te weten dat het helemaal niet oke is deze app. Zal dus mijzelf zeker niet aanmelden.

Toon Sanders

Ook wij vandaag 30 juli 2020 zo’n zelfde brief gekregen. Gelukkig dit artikel gelezen en ga er dus niet op in.

Rosa Flora

Gisteren in Kesteren deze brief ook ontvangen. Had meteen door dat het nep was. Maar mijn oude buurtjes in de wijk zouden hier zomaar op in kunnen gaan.
POSTNL!!! kom in actie aub en bezorg deze shit niet meer
Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Tanja van Bergen

Gisteren zo’n brief ontvangen. Afzender ‘Mohamad Mansour’, met een straatnaam, maar zonder straatnummer. Is het mogelijk aangifte te doen tegen de organisatie als deze Mansour niet bestaat, of niet ervan op de hoogte is da zijn naam wordt gebruikt voor een commerciële wervingsactie?

Henri

Vandaag voor 2e keer in korte tijd genoemde brief ontvangen (24 Sept ) met een Poolse naam genoemd als buurtgenoot, is mij geheel onbekend. Meld het aan fraude helpdesk,is advies van Politie. Dit is dus een ultieme manier van phishing: Trap er niet in!! Download geen app, laat staan dat je ook maar iets in gaat vullen! U bent gewaarschuwd!! Nextdoor is gevaarlijk!!

Rob

Bedankt voor de reviews op deze pagina. Heb zojuist ook zo’n brief gehad. En ga dus niet in op de uitnodiging om de app te downloaden.

Kim

Ook zo’n brief ontvangen op 12 april 2021. Voorgestempeld poststempel uit Berkel Roderijs. Geen datum. Aanhef luidde “Hi buurman of buurvrouw”. Reclame voor buurt app Nextdoor. Ondertekend door een Patricia met een hele buitenissige achternaam. Naam gegoogeld. Op Patricia bestond echt. Had iets met modellen en mode van doen. Maar in de straat die genoemd werd (achter mij) woont ze niet want dan had ik haar beslist wel eens gezien. Verder gegoogeld. Nextdoor bleek een vieze oplichtersbende. Trap er niet in. Het meest kwalijke is dat je de app niet kunt verwijderen!

Pieter - geen

Het is nu 2 december 2021. Dezelfde brief ontvangen, dit keer van ene Kathinka. Wat houden die lokale tips en informatie in? Iemand ervaring?

Saskia van Vliet

Vandaag eenzelfde soort brief ontvangen in Hooge Zwaluwe. Gelukkig stonden er waarschuwingen op internet en kon ik m’n buren waarschuwen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond