Deel dit artikel
-

BvA: ‘STER moet digitale groeimarkt benutten’

De STER moet de digitale groeimarkt benutten. Dat stelt de Bond van Adverteerders vandaag na berichten dat coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU een reclamevrije publieke omroep willen.

Tijdens een topberaad met minister Slob (Media) worden vandaag de mogelijkheden besproken. Daarbij staat de vraag hoe het een en ander gefinancierd moet worden voorop.

De bond vreest dat als adverteren via de STER bij de publieke omroep wegvalt, een groot deel van de 160 tot 200 miljoen euro door adverteerders (noodgedwongen) zal worden geïnvesteerd in reclame op digitale buitenlandse platforms. De ruimte op commerciële radio- en tv kanalen (Talpa en RTL) is door gebrek aan zendtijd namelijk beperkt. Ook commerciële radio- en televisiezenders zijn immers gebonden aan een maximale hoeveelheid reclame zendtijd. Daar komt bij dat grote internationale online platforms als Facebook, Google geen belasting betalen in Nederland.

Via de publieke omroep kunnen adverterende organisaties bovendien specifieke doelgroepen bereiken. Doelgroepen die niet of nauwelijks via andere media kunnen worden bereikt.

De STER kan de inkomsten wel op het historische niveau terugbrengen door in te zetten op de groeiende markt van digitaal en een evenredige digitale positie in te nemen, zo suggereert de bond.

De STER genereert momenteel steeds minder reclamegeld doordat alleen de (dalende) televisie-radio markt benut wordt.

De afgelopen jaren heeft er een forse verschuiving naar digitaal plaatsgevonden en is het digitale bestedingsaandeel gegroeid van 30 procent in 2010 naar 54 procent in 2018. In 2018 werd van de totale 3,6 miljard advertentiemarkt 1,974 miljard uitgegeven aan digitaal en 0,913 miljard aan televisie. Bij de STER is het aandeel van digitaal echter slechts 3 procent.

Als de STER een fair share positie in de digitale markt kan innemen, kan structureel een bedrag van 50 tot 70 miljoen euro aan additionele inkomsten gegenereerd worden. Daarmee komen de totale inkomsten volgens de bond boven de 200 miljoen uit.

Een commercieel aanbod van STER in de digitale markt stelt de overheid verder in staat nauw betrokken te blijven bij de ontwikkelingen van het digitale ecosysteem: ‘De kwaliteit en de onafhankelijkheid van de NPO/STER bieden voor Nederlandse consumenten en adverteerders een veilige haven met duidelijke spelregels. De kijker heeft controle, kan wegzappen, zonder in te boeten aan privacy (onzichtbaar volgen, profiel aanmaken zonder medeweten).’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond