Deel dit artikel
-

Trump niet akkoord met controlerend Chinees belang in TikTok

Donald Trump gaat niet akkoord met een gedeeltelijke verkoop van TikTok aan Oracle en Walmart, zo liet hij maandag weten. En al helemaal niet als het Chinese moederbedrijf een meerderheidsbelang behoudt.

ByteDance meldde eerder vandaag dat het voorlopig eigenaar blijft van dochter TikTok. Tachtig procent van de aandelen blijft in Chinese handen. De overige 20 procent gaat naar Oracle en Walmart, zo is te lezen in een persbericht voor de Chinese markt.

Dat is in tegenspraak met wat Oracle en Walmart afgelopen weekend naar buiten brachten. Onder meer Reuters suggereerde dat een meerderheid van de aandelen naar Amerikaanse partijen gaat, zoals ook president Trump graag ziet.

Of beide partijen elkaar verkeerd begrepen hebben, is niet duidelijk. De verwarring komt mogelijk voort uit het feit dat TikTok nu al gedeeltelijk in handen is van Amerikaanse investeerders en dat dit belang blijft bestaan. Maar ByteDance stelt duidelijk dat het een controlerend belang blijft houden.

Waarschijnlijk verandert het aandelenpakket ook nadat het nieuwe bedrijf TikTok Global een (Amerikaanse) beursnotering krijgt. Dat die er komt is door alle partijen bevestigd.

Ook meldt ByteDance dat het algoritmen en andere technologie niet gaat delen met Oracle. Alleen de Amerikaanse database wordt overgedragen.

Het bedrijf zegt verder niets te weten van een onderwijsfonds van 5 miljard dollar waarover met name Donald Trump afgelopen dagen sprak. Dat fonds moet Amerikanen ‘onderwijzen over de echte geschiedenis van ons land’. Volgens The Financial Times zijn bedrijven niet van plan om een dergelijk onderwijs fonds op te zetten.

Het Amerikaanse Ministerie van Handel gaat in beroep tegen een vonnis van een Californische rechter, die de blokkade van WeChat heeft verboden omdat het in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. WeChat zou zondag verboden worden voor Amerikaanse gebruikers vanwege de ‘nationale veiligheid’.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michel

De verwarring wordt veroorzaakt doordat ByteDance zelf ook voor zo’n 40% in handen is van Amerikaanse investeerders. Door die 40% van de 80% van ByteDance op te tellen bij de aandelen van Walmart en Oracle kom je op zo’n 52% van de aandelen uit welke “in handen” zouden zijn van Amerikaanse bedrijven.

Een creatieve berekening die vooral mooi past bij de verkiezingscampagne van Trump maar in praktijk waarschijnlijk niet zo werkt aangezien de Amerikaanse investeerders dus maar een minderheidsbelang in ByteDance hebben en dus maar beperkte invloed hebben op wat ByteDance met het meerderheidsbelang in TikTik Global doet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond