Deel dit artikel
-

C1000-proef mobiel betalen begonnen

Sinds een week hoeft een kleine groep C1000-klanten uit Molenaarsgraaf niet meer met zijn portemonnee naar de supermarkt. De mobiele telefoon fungeert als beurs en als spaarkaart waarbij zegeltjes likken niet meer hoeft.

Vorige week nam de lokale C1000 in het Zuid-Hollandse plaatsje systemen bedrijf die op lange termijn de portemonnee en chartaal geld als betaalmiddel overbodig kunnen maken. Honderd bewoners, van de 1.100, uit de plaats vlakbij Rotterdam krijgen een mobiele telefoon met NFC-chip. De telefoon is draadloos verbonden met een Rabobank-rekening.

Aanstaande dinsdag beginnen Schuitema-dochter C1000, KPN en Rabobank officieel de proef waarbij klanten enkel hun telefoon langs de kassa hoeven te zwaaien om te PIN'en. De proef werd begin dit jaar aangekondigd. De proefperiode duurt 6 maanden.

"We hopen dat klanten minimaal één keer per week hun telefoon gebruiken, twee keer zou nog beter zijn", aldus een woordvoerder van het project. "De proef is vooral bedoeld om feedback van klanten te krijgen, te horen wat ze wel en niet bevalt aan de opstelling."

Komende maandag vindt in de Koopgoot in Rotterdam de officiële lancering van een tweede, vergelijkbare, proef met contactloos betalen plaats. Vanaf dat moment kunnen 1.000 consumenten met hun mobiele telefoon betalingen verrichten met betaalsysteem Payter.

Anders dan bij de C1000-proef is Payter niet direct gekoppeld aan het reguliere PIN-systeem. Payter-betalers dienen een prepaidtegoed op de chip in hun telefoon te storten.

Payter hoopt zijn systeem in 2008 landelijk uit te kunnen rollen. C1000, KPN en Rabobank onthouden zich van uitspraken over de expansieplannen. Over contactloos betalen wordt internationaal veel gesproken in de telecom- en retailwereld. De Nederlandse proeven behoren tot de vroegste in Europa.

De woordvoerder van het C1000-project ziet de proeven van Payter, JCB en Albert Heijn als "aanvullend op elkaar. We willen allemaal de mogelijkheden van contactloos betalen uitproberen en hopen allen op succes."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond