Deel dit artikel
-

Cambridge Analytica overwoog ICO

Cambridge Analytica, het omstreden Britse bedrijf dat persoonsgegevens van Facebook misbruikt heeft voor politieke beïnvloeding, had vorig jaar nog het plan om geld op te halen via een Initial Coin Offering.

Het bedrijf had gehoopt minstens 30 miljoen dollar via een muntuitgifte te vergaren. Of die plannen er nog steeds zijn, is niet duidelijk. ICO’s zijn minder aantrekkelijk geworden door tal van schandalen en de dalende waarde van diverse cryptomunten.

De ICO was opgezet door CEO Alexander Nix die inmiddels op een zijspoor is gezet.

Een voormalig medewerker van het bedrijf die werd verhoord door het Britse parlement, Brittney Kaiser, heeft inmiddels onthuld dat het aantal getroffen Facebook-gebruikers veel groter is dan de 87 miljoen die door Facebook is genoemd.

Ze vertelde ook dat Cambridge Analytica en zijn partners een aantal online quizzen hebben ontwikkeld, waarbij gebruikers moesten inloggen met hun Facbook-account. Ook op deze wijze werden persoonsgegevens verzameld.

Een werkgroep van de samenwerkende Europese privacytoezichthouders gaat overigens kijken hoe social media-platformen aan hun gegevens komen en hoe ze voorkomen dat anderen daar onrechtmatig toegang toe hebben.

De werkgroep gaat in Europees verband een langetermijnstrategie ontwikkelen voor het gebruik van persoonsgegevens door sociale media. Uitgangspunt is de bescherming van persoonsgegevens tegen onrechtmatig gebruik op social mediaplatforms. De werkgroep kijkt niet alleen naar social media, maar ook naar andere partijen als datahandelaren en app-ontwikkelaars.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond