Deel dit artikel
-

Campagne waarschuwt voor dropshipping

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) herstarten de campagne: laatjenietinpakken.nl om veelal jonge ondernemers met ‘webshops’ te wijzen op hun verantwoordelijkheden en consumenten te waarschuwen.

Er zijn Nederlandstalige ‘webshops’ met klinkende namen die spotgoedkope elektronica of speelgoed verkopen. Consumenten worden hier in toenemende mate met advertenties naar toe gelokt. Die ‘webshops’ zijn in werkelijkheid vaak slechts tussenpersonen, in het Engels dropshippers, die zelf geen voorraad hebben en niets anders doen dan je bestelling doorsturen.

Een ander bedrijf of de producent zelf, vaak van buiten de EU, levert vervolgens een product. En daarvoor gelden niet dezelfde regels voor productveiligheid of consumentenbescherming bijvoorbeeld als je wil retourneren of een klacht wil indienen. Jonge dropshippers realiseren zich niet dat ze door gedupeerden en de autoriteiten zoals de ACM en NVWA, hier wel op kunnen worden aangesproken.

Binnen de EU zijn vorig jaar al nieuwe regels afgesproken waarmee consumenten online beter worden beschermd. Zo moet bijvoorbeeld altijd bekend zijn of ze handelen met een particulier of bedrijf. In landen buiten de EU als China en de Verenigde Staten gelden bijvoorbeeld niet dezelfde regels voor productveiligheid of consumentenbescherming.

De campagne laatjenietinpakken.nl richt zich sinds eind 2019 via YouTube, Instagram en Snapchat specifiek op jongere consumenten (16-24 jaar) die veel op sociale media zitten en online winkelen op platforms en webwinkels. Dit deel van de campagne richt zich ook op jonge dropshippers.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

6 Reacties

Andries van der Werff - Van der Werff Controlling

Erg goed dat dit wordt aangekaart.
Dropshipping is een super mooi model. Alleen vandaag de dag wordt het gewoon heel erg matig ingezet door vooral startende ondernemers.

Ik denk zeker dat er nog veel potentie zit voor startende ondernemers in de E-commerce sector. Alleen wil ik wel benadrukken dat branding en kwaliteitsgarantie erg bepalende factoren worden.

Skoander - Skoander

Inzake der Amdries van der Werff: u klinkt als een dropshipper met termen als “branding” Dit soort kreten zie ik nogal veel bij dropshippers voorbij komen. Dit terzijde.

Dropshippen zie ik als een eventuele optie om een product bij de klant te krijgen.
Ik maak zelden gebruik van dropshipping, hooguit met een paar producten welke voor mij, qua formaat, niet te verzenden zijn.

Een beetje ondernemer heeft voorraad, maar wellicht ben ik van de oude garde en met ouderwetse opvattingen.

Feit is dat er genoeg “ondernemers” zijn die denken dat je met dropshippen slapend rijk wordt.
Verantwoordelijkheden kennen ze niet, rechten en plichten bestaan niet, ethisch handelen is onmogelijk, service en garantie levert geen geld op en kennen ze dus niet, eisen waar een webshop aan moet voldoen is ook teveel werk om uit te zoeken enz enz enz.

Ik roep al lange tijd dat er wat mij betreft écht serieus werk gemaakt moet worden met al die amateurwebshops.
Doe mij maar wetgeving naar Duits model (incl. controles en boetes naar Duits model)

Laat de KvK ook maar weer eens in actie komen. Vroeger kon je nog uit de KvK getrapt worden, 3 strikes out systeem.

Het is nu een wildwest op gebied van webshops.
Iedereen doet maar wat en vrijwel 0,0 controles. ..de paar excessen worden aangepakt en verder zal het iedereen een rotzorg zijn.

Ik ben, op webshopgebied, pro controles. Hoe meer hoe beter.
Of ik daar actief aan wil bijdragen?? Stuur me maar een bericht!

Gabriel

Startende ondernemers hebben geen kans in het huidige google algoritme en spelers als bol.com en amazon. Welke trouwens ook beiden enorme dropshippers zijn en als tussenpersoon dienen voor heel veel producten.

Gaat er veel fout? Natuurlijk. Niet heel gek als je geen geld krijgt van de bank als starter, hoe moet iemand zonder financiele middelen of kans om die te krijgen nog een kans hebben in de maatschappij? In plaats van ondernemers te helpen komt er een waarschuwingscampagne, weer een teken dat de overheid niets doet voor de lagere klasse!

Skoander.com

@Gabriel
“Gaat er veel fout?”
Nogmaals: gigantisch veel dropshippers denken aan snel geld.
Ze zitten niet te wachten op voorraad (van retouren), geen service, geen plichten etc. Dat past niet in het plaatje van snel geld.

Er hoeft niks verkeerd te gaan, als je gewoon eerlijk bent in wat je doet.
Kijk, het gelazer begint al met kreten als “vandaag besteld is vandaag (of morgen) verzonden.
Ja, dat het uit China verzonden moet worden en 3 weken later op de mat ligt wordt er niet bij verteld.
Dat soort zaken levert geouwehoer op.

Het excuus dat banken geen leningen verstrekken/financiële middelen houdt m.i. geen stand.
– waar een wil is is een weg
– waarom gaan Aliexpress/Wish/Alibaba dropshippers via die weg dropshippen?
Die chinese zooi inkopen kost echt niet veel geld…dat kan je makkelijk zelf inkopen en, als je zou willen, met een beetje winst kunnen verpatsen. Dat heeft geen moer met banken/leningen uit te staan!
Dropshippen zoals veelal door jongeren wordt gedaan is gewoon gemakzucht! Gewoon te lui om te werken

martijn

Dankzij al die ingehuurde schreeuwlelijkerds op youtube die vlogs maken vanuit een of ander luxe resorts in Thailand of Dubai over hun “dropship avontuur” loopt dit ook wel een beetje de spuigaten uit natuurlijk… Want wie wil er nou geen Bugatti voor de deur van zijn rijtjeshuis in de achterstandswijk, toch? En ieder jaar op vakantie naar een duur welnessresort, dat is waarvoor je het allemaal doet uiteindelijk…..

Dropshipping is gewoon een ander woord voor “iemand anders voor jou laten bestellen op aliexpress die het dan naar jou adres laat verzenden…”

Het zou mij echt niks verbazen als bedrijven zoals Ali of Amazon gewoon zelf die vlogs of reclames maken met die “succesvolle dropshippers” zodat ze nog meer mensen op hun platform krijgen.

Want wees nou eerlijk, die bugatti of lamob gaat er echt niet komen met die plastic prulletjes uit China toch?

Barb

Het blijft mij verbazen wanneer het aankomt op productaansprakelijkheid. Ik zie veel dropshippers bijvoorbeeld elektronica verkopen die gevaarlijk is.

Stel dat een nachtlampje vlak vat op de slaapkamer en die persoon komt om, dan hang je voor de rest van je leven, want jij bent als verkoper aansprakelijk. Immers je dient aan te tonen dat het product CE gekeurd is en veilig is.

Je kunt dan niet met je vingertje naar een of andere producent in China wijzen, want die zullen echt geen gehoor geven.

Levensgevaarlijk!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond