Deel dit artikel
-

Carpoolen 3.0 begint in Berlijn

De Duitse startup Wundercar introduceert een nieuwe dienst in Berlijn: carpoolen via een app. Meest opvallend: er hoeft geen cent voor betaald te worden. Maar dat is wel de bedoeling.

Carpoolen per app is niet nieuw. In ons land experimenteert Togethr ermee. Als je een passagier hebt gevonden, of iemand reageert op de door jou aangeboden rit, dan kun je met elkaar afspreken om samen te rijden. Elke gebruiker heeft een profiel, zodat je eerst kunt kijken wie die ander is. Toogethr berekent geen commissie of bemiddelingskosten, maar wel vaste prijzen per rit.

De ANWB heeft een app voor zijn Samenrijden-dienst, Ride Here Right Now helpt mensen gezamenlijk naar festivals te reizen en CoCar is een alternatief van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit. Het merendeel van deze initiatieven heeft geen commercieel oogmerk.

Dat is anders bij Wundercar. Betalen hoeft niet, maar mag wel. En het sociale systeem zorgt er uiteindelijk voor dat niet-betalende passagiers ook minder snel worden geaccepteerd, want chauffeurs mogen passagiers punten geven. Wundercar houdt over iedere betaling twintig procent commissie in.

Het bedrijf accepteert niet zomaar iedere chauffeur. Hun papieren worden gecontroleerd, en ze worden getraind, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Tegelijkertijd maakt dit het concept ook duur: diezelfde chauffeurs moeten ook in andere steden worden geselecteerd en gecontroleerd. Wundercar, rond kerst nog voorzien van vers risicokapitaal, zal na Berlijn ook in andere Duitse steden beginnen, en binnen enkele maanden gaat de dienst in Londen van start.

Volgens The Next Web, dat als eerste met het bedrijf sprak, ligt het voor de hand dat Wundercar uiteindelijk voor elke rit kosten in rekening gaat brengen bij passagiers. Zo is het ook gegaan met Lyft en Sidecar, twee Amerikaanse startups met een nagenoeg identieke opzet.

VPRO’s Tegenlicht besteedde gisteren een hele uitzending aan smart mobility.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond