Deel dit artikel
-

Catawiki breidt uit naar buitenland

Verzamelaarscommunity annex veilinghuis Catawiki start lokale salestaems in België, Duitsland en Frankrijk. Serieuze handelaren en steeds meer particulieren weten de weg naar het platform steeds makkelijker te vinden.

“De buitenlandse salesteams zoeken contact met handelaren om hen te informeren over Catawiki. Vanwege het verplichte openingsbod op één euro in onze veilingen is men eerst terughoudend, maar als we ze laten zien dat er daardoor veel meer en hoger geboden wordt, zijn ze snel enthousiast en durven ze dat risico te nemen.”, aldus René Schoenmakers.

Catawiki begon vijf jaar geleden in Assen als wiki waar verzamelaars samen aan een catalogus van hun verzamelgebied kunnen werken en daarin hun eigen verzameling bij kunnen houden. De catalogus is maar een van de onderdelen van de verzamelgemeenschap. Het forum en een mobiele app zijn andere uitingen daarvan.

“We voegen eigenlijk doorlopend functionaliteit toe voor verzamelaars. De community mag die gratis gebruiken en komt daardoor vaak naar de site. Ons verdienmodel zit ‘m er in dat de meeste verzamelaars gaandeweg wel een keer gaan meebieden op onze wekelijkse veilingen of daar zelf voor gaan aanbieden.”

Vorige week stak Fabrique de site helemaal in het nieuw.

Sinds 2011 kunnen handelaren ook verzamelobjecten te koop aanbieden via de site. Dat is waar Catawiki zijn geld mee verdient. Die functie begint nu dermate hard aan te slaan, dat Schoenmakers verkoopteams optuigt in andere landen. Die richten zich specifiek op de aanbodszijde.

De site is vertaald in het Duits, Engels en Frans. Over een paar maanden volgt ook het Spaans.

In de afgelopen vijf jaar schreven 113.000 verzamelaars zich in. In de shops liggen nu een kleine zes miljoen objecten te koop, variërend van postzegels en munten tot keramiek en wijn. Via de site wordt per jaar voor meer dan tien miljoen euro verhandeld.

“We hebben op Catawiki shops waar mensen verzamelobjecten voor een vast bedrag te koop kunnen aanbieden. Dat is gratis voor objecten tot 75 euro en voor duurdere objecten in je shop betaal je plaatsingskosten van zeven procent van de verkoopprijs. Naast de shops verdienen we vooral geld met de wekelijkse veilingen. Voor de veiling vragen we aan aanbieders 12,5 procent commissie over de veilingopbrengst en aan kopers negen procent.”

<Foto: Peter Curbishley (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond