Deel dit artikel
-

Catawiki krijgt miljoen voor internationale expansie

Catawiki, de Nederlandse handels- en wikisite voor verzamelaars, heeft een investering van meer dan een miljoen euro gekregen. Peak Capital en Drentse Participatie Maatschappij (DPM), een dochter van de NOM, krijgen hiervoor een substantieel minderheidsbelang. Het geld wordt onder meer gestoken in een internationale expansie.

Hein Siemerink, coördinator Peak Capital laat weten dat zijn investeringsmaatschappij veel onderzoek heeft gedaan naar verschillende business sites. "Die zijn er in overvloed, maar allemaal gebouwd door pariculieren of fysieke shops. Ik heb weinig sites gezien van de kwaliteit die Catawiki heeft."

Catawiki is een actuele catalogus voor verzamelaars. Gebruikers kunnen deze aanvullen en er hun eigen verzamelingen in bijhouden. Maar ook de collectie via de site delen met anderen. De site fungeert behalve als catalogus ook als webwinkel. De geregistreerde gebruikers kunnen items invoeren. Dat kunnen objecten uit een eigen verzameling zijn, maar ook objecten die nog worden gezocht.

Zoeklijsten van verzamelaars en aanbodlijsten van verkopers worden automatisch aan elkaar gekoppeld. De verkoopprijzen van een bepaald object zijn in één oogopslag te vergelijken waardoor een voorheen ondoorzichtige markt transparant wordt.

Concurrent eBay

Volgens Siemerink kan Catawiki ageren tegen het model van eBay. Een shop beginnen op Catawiki is gratis. Alleen als de verkoopwaarde van het aanbod in de shop 200 euro of meer is, dan betaalt de gebruiker 5 procent commissie als hij iets verkoopt. Het verdienmodel is verder gebaseerd op advertenties.

eBay is de enige handelssite die Siemerink heeft kunnen vinden die meer verzamelaarsobjecten in de verkoop heeft dan Catawiki. "Voor een site die twee jaar bestaat, hebben ze het indrukwekkend neergezet."

Samen met NOM heeft Peak Capital meer dan een miljoen euro geïnvesteerd. Het geld wordt voornamelijk voor marketing en development ingezet. Maar, wil Catawiki een succes worden, dan moet het buitenland ook worden veroverd. Handel in verzamelaarobjecten gaat uiteraard voorbij landsgrenzen. Buitenlandse expansie staat dus ook in de planning. En een deel van de investering is hiervoor gereserveerd. Siemerink: "We hebben geen eisen gesteld, maar vinden het gezamenlijk wel belangrijk dat ze snel naar het buitenland gaan."

Uitbreiding

René Schoenmakers, een van de oprichters van Catawiki, laat weten dat de site inmiddels ‘al best groot is’ in het Nederlandstalige deel van België. "Vanaf het begin is dat gelijk opgegaan met Nederland, qua bereik." Voor het komende jaar staat uitbreiding naar het Franstalige deel van België op stapel, Frankrijk het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. "Vanuit omringende laden zien we nu al spontaan bezoek naar onze Engelstalige website die we een paar maanden geleden hebben gelanceerd", aldus Schoenmakers..

Siemerink laat weten dat eBay dan wel meer verkoopt dan verzamelproducten, maar dat op verzamelaarsgebied, Catawiki heel goed kan concurreren met deze reus. "Dat is uiteindelijk wel de bedoeling."

Catawiki heeft rond de 100.000 pageviews per dag van zo’n 6.000 unieke bezoekers. Sinds de lancering in 2008 zijn bijna een miljoen verzamelobjecten toegevoegd in 50 rubrieken. Zo staan vrijwel alle in Europa uitgegeven postzegels op de site. Er worden onder meer 270.000 stripboeken en 460.000 postzegels te koop aangeboden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Martijn van Egmond

Felicitaties voor Catawiki. Ik heb ze eerder gezien bij de Broos van Erp prijs. Het lijkt me heel erg niche, maar dit is toch wel een groot succes, zet em op!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond