Deel dit artikel
-

Catawiki lanceert marktplaats

Catawiki, de Nederlandse handels- en wikisite voor verzamelaars, heeft een marktplaats gelanceerd om de handel verder te stimuleren.

Eerder kon er op de site al wel gezocht worden via de catalogus en de winkels van de geregistreerde gebruikers. “We zitten nu op 16.000 gebruikers. We kregen in feedback te horen dat het niet altijd even duidelijk was hoe je iets kon kopen. De minder ervaren gebruikers hadden een leercurve”, aldus René Schoenmakers, een van de oprichters van Catawiki.

De nieuwe marktplaats kent een traditionele interface, zoals zo vaak te zien is bij advertentie- en veilingsites. Schoenmakers: “Met dat verschil dat alle objecten in onze database zijn gesorteerd op gestructureerde kenmerken en niet in vrije tekst.” Aan de hand daarvan zijn weer verschillende filterfuncties mogelijk.

Het hoofdverdienmodel ligt in de handel. Daar hoopt Schoenmakers dan ook op. Zijn site kent inmiddels 10.000 unieke bezoekers per dag die elk gemiddeld 20 pageviews hebben. Het aanbod omvat ruim 1,5 miljoen verzamelobjecten.

Vorig jaar kreeg de handelssite nog een investering van meer dan een miljoen euro. Peak Capital en Drentse Participatie Maatschappij (DPM), een dochter van de NOM, kregen hiervoor een substantieel minderheidsbelang. Het geld wordt onder meer gestoken in een internationale expansie. “We zijn ondertussen bijna klaar met het beschikbaar maken van de site in verschillende talen”, aldus Schoenmakers.

Catawiki is een actuele catalogus voor verzamelaars. Gebruikers kunnen deze aanvullen en er hun eigen verzamelingen in bijhouden. Maar ook de collectie via de site delen met anderen. De site fungeert behalve als catalogus ook als webwinkel. De geregistreerde gebruikers kunnen items invoeren. Dat kunnen objecten uit een eigen verzameling zijn, maar ook objecten die nog worden gezocht. Zoeklijsten van verzamelaars en aanbodlijsten van verkopers worden automatisch aan elkaar gekoppeld. De verkoopprijzen van een bepaald object zijn in één oogopslag te vergelijken waardoor een voorheen ondoorzichtige markt transparant wordt.

Een shop beginnen op Catawiki is gratis. Alleen als de verkoopwaarde van het aanbod in de shop 200 euro of meer is, dan betaalt de gebruiker 5 procent commissie als hij iets verkoopt. Het verdienmodel is verder onder meer gebaseerd op advertenties.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond