Deel dit artikel
-

CBb schrapt boetes voor malware

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt de boetes die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan DollarRevenue, een samenwerkingsverband tussen drie bedrijven, had opgelegd in verband met het ongevraagd plaatsen van software.

In december 2007 had toezichthouder OPTA aan drie Nederlandse bedrijven en hun directeuren boetes opgelegd van in totaal een miljoen euro omdat ze zonder toestemming software hadden geïnstalleerd op meer dan 22 miljoen computers van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten. Het was de grootste boete die OPTA tot dan toe had uitgedeeld.

Internetgebruikers dachten dat ze een onschuldig bestand downloadden, zoals een nietsverhullend filmpje van Anna Kournikova, maar kregen vervolgens ondervraagde pop-ups en andere reclames te zien, onder meer van porno- of goksites. De software was erg moeilijk te verwijderen.

DollarRevenue verspreidde de downloader niet zelf, maar liet dat over aan tussenpersonen (affiliates). Degene die de software in dit geval feitelijk plaatste was verantwoordelijk voor de informatieverstrekking en het geven van een weigeringsmogelijkheid. Het consortium is daarmee niet de (feitelijke) overtreder, aldus het CBp. Pas vanaf 1 juli 2009 kent de Algemene wet bestuursrecht namelijk de mogelijkheid om een boete aan een medepleger op te leggen. De verbodsbepaling beschermt alleen de gebruikers in Nederland; de Nederlandse wetgever heeft het verbod niet ingesteld voor computers buiten de Nederlandse landsgrenzen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond