Deel dit artikel
-

CBS: 70 duizend webwinkels in Nederland

Nederland kent circa 70 duizend webwinkels. Nieuwe cijfers van het CBS, in samenwerking met Dataprovider opgesteld, laten zien dat twee procent van de bedrijven de meeste omzet haalt via een webshop.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Google en vrijdagmiddag in Den Haag gepresenteerd.

De webshops, gerund door 28.000 bedrijven, waren in 2015 goed voor een omzet van 23 miljard euro. Dat is meer dan het dubbele van wat de online diensten-sector genereert aan verkopen. Bemiddelingssites, vergelijkers en veilingsites zijn samen goed voor zo’n tien miljard euro.

“De big data analyses laten zien dat de helft van de webshops zich buiten de detailhandel bevindt, zoals in de groothandel of de IT-dienstverlening. Dit laat zien dat de webshops niet meer alleen voorkomen binnen de detailhandel, maar inmiddels ook gebruikt worden door andere sectoren. Dankzij het internet zijn zij in staat hun producten rechtstreeks aan de consument te verkopen.”

Deze bedrijven waren in 2015 goed voor in totaal 46 duizend banen, al wordt driekwart gerund door één werkzame persoon.

Het onderzoek zegt niets over de omzet die de webshops gemiddeld realiseren en hoe die zich ontwikkelt in de loop van de tijd.

“Ruim een derde van de groei van Nederlandse webwinkels betreft de verkoop van kleding. In drie jaar tijd nam het aantal met 62 procent toe van 5.050 in 2013 tot 8.170 in 2016. In vrijwel alle provincies zijn kledingwebwinkels de snelste groeier.”

De CBS-cijfers laten voorts zien dat de Nederlandse interneteconomie in totaal 104 miljard euro groot was in 2015, oftewel 8 procent van de omzet van het totale bedrijfsleven.

Foto: frankieleon (cc)

Dit bericht is 136 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond