Deel dit artikel
-

CBS: meer webwinkels dan fysieke winkels

Er zijn nu voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels in Nederland. Het totaal aantal webwinkels steeg met 4,1 procent, al is die groei wel kleiner dan tijdens de pandemie.

Nederland telde 82.000 fysieke winkelvestigingen op 1 januari 2023. Dit zijn er 1600 minder dan een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in overige voedingsmiddelen steeg het meest, zo blijkt voorlopige cijfers van het CBS.

In 2021 nam het aantal winkels nog toe tot 83.800. Dit lijkt een incidentele toename van het aantal fysieke winkels te zijn geweest. De nieuwste cijfers passen in de dalende trend die in 2010 is ingezet.

Kledingwinkels zijn de meest voorkomende winkel (13,3000). Toch daalde het aandeel kledingwinkels licht, tot 16,2 procent. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten volgen elkaar op korte afstand. De meeste webwinkels handelen in kleding en mode.

In 71,9 procent van de gemeenten daalt het aantal winkels. In de gemeente Baarle-Nassau steeg het aantal winkels relatief het sterkst, met 10,9 procent ten opzichte van het vorige jaar. De sterkste daling, met 17,0 procent, was in de buurgemeente Alphen Chaam. In de twintig gemeenten met de meeste inwoners kan men dit jaar alleen in Zoetermeer en Arnhem meer winkels bezoeken dan vorig jaar. In de andere grote
gemeenten daalde het aanbod.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond