Deel dit artikel
-

Online omzet in april bijna 19 procent hoger

De online omzet was in april 18,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 17,8 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet normaal gesproken een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 19,4 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Het effect van de lockdowns is nog steeds zichtbaar in de retailcijfers. Er werd dus meer online gekocht, ondanks de heropening van winkels.

De totale detailhandel heeft in april 9,6 procent meer omgezet dan in april 2020. Zowel de omzet van de non-foodsector als van de foodsector groeide.

April vorig jaar was de tweede maand waarin maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus van kracht waren. Vooral de non-foodsector had hier per saldo veel last van. Ten opzichte van april 2019 lag de omzet van non-foodwinkels in april 2021 bijna 5 procent lager.

Net als in maart hebben de kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren in april meer omgezet dan een jaar eerder. Maar net als in maart 2020 leden de kleding- en winkels in schoenen en lederwaren in april 2020 ongekende omzetverliezen. De groei in april 2021 maakte het verlies in april 2020 niet goed. De omzet van de kleding- en schoenenwinkels was in april 2021 nog aanzienlijk lager dan in april 2019.

De omzet in de horeca daalde in het eerste kwartaal van 2021 met bijna 4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze afname volgt op de daling in het vierde kwartaal 2020 van bijna 44 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 heeft de horeca 46,7 procent minder omgezet. Door de aanhoudende lockdown in het eerste kwartaal van 2021 bleef herstel van de horeca uit.

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 3,6 procent in het eerste kwartaal van 2021 ten opzichte van een kwartaal eerder.  Hotels noteerden 27 procent minder omzet dan in het voorgaande kwartaal. In het vierde kwartaal 2020 daalde de omzet van hotels ook al, met ruim 50 procent. Overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, boekten in het eerste kwartaal van 2021 daarentegen meer omzet, namelijk 21,7 procent. Waarschijnlijk hebben veel mensen een korte vakantie geboekt in een huisje.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond