Deel dit artikel
-

Celstraf geëist voor verkoper malafide websites

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 24 maanden (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen een 21-jarige man uit Almere die verdacht wordt van het bouwen en verkopen van nep-websites. Ook moet hij 13.000 euro aan criminele winst terugbetalen.

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland kwam de 21-jarige programmeur op het spoor in een onderzoek naar grootschalige phishing-praktijken en identiteitsdiefstal. In mei 2017 is hij aangehouden.

De oplichting verliep telkens op dezelfde wijze. Nadat er een prijs overeengekomen was, werd de verkoper gevraagd één cent over te maken via een toegezonden betaallink. Via de link kwam het slachtoffer terecht op een internetomgeving die leek op de betalingsomgeving van de eigen bank, maar die in werkelijkheid een nagebouwde website was.

In de aanklacht staan de zaken van twaalf slachtoffers, die ruim tienduizend euro zijn kwijtgeraakt.

Hoewel niet gebleken is dat de Almeerder zelf mensen benaderde, vormde hij een essentiële schakel in de keten van oplichting en diefstal.

De Almeerder wordt ook verdacht van een vorm van oplichting met een nagebouwde applicatie van een betalingsapp. Op deze manier wist hij van drie slachtoffers een laptop te ‘kopen’ zonder deze daadwerkelijk te hebben betaald. Dankzij een onder de auto geplaatste zender en analyse van de aangestraalde telefoonmasten kon de verdachte volgens de officier van justitie aan deze drie gevallen van oplichting gelinkt worden.

Tegen een 23-jarige medeverdachte uit Lelystad eiste de officier een celstraf van 80 dagen, waarvan 32 voorwaardelijk.

De rechtbank doet binnen twee weken uitspraak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond