Deel dit artikel
-

CEO cryptobeurs FTX gearresteerd op de Bahama’s

De oprichter en CEO van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is vannacht gearresteerd op de Bahama’s. De Verenigde Staten willen de ex-topman strafrechtelijk vervolgen. Volgens het OM van de Bahama’s zullen de VS daarom om zijn uitlevering vragen.

Sam Bankman-Fried (kortweg SBF), de oud-CEO van FTX, wilde alles in het werk stellen om gedupeerden van de omgevallen cryptobeurs te compenseren. Daarvoor zou hij een nieuw bedrijf willen starten, zo vertelde hij een dezer dagen aan de BBC.

De cryptobeurs heeft mogelijk meer dan 1 miljoen schuldeisers die tot wel 50 miljard dollar in rook zagen opgaan. Zij kunnen niet beschikken over tegoeden die ze bij FTX hadden gestald. Daarop is beslag gelegd.

Vandaag zou de Amerikaan aanwezig zijn op een hoorzitting van het US House Financial Services Committee, dat het debacle rond FTX gaat onderzoeken. Aanklagers willen meer weten over verdachte transacties rond het moment van een aanvraag voor faillissementsbescherming.

FYX ging failliet omdat het klantentegoeden van FTX naar investeringsfonds Alameda had overgeheveld. Hierdoor was de beurs niet meer in staat om tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen.

Het is de vraag of Bankman-Fried nog te gelegenheid krijgt om iets nieuws te ondernemen. De Amerikaan, die uit een rijke familie komt, zegt zich zorgen te maken over zijn eigen persoonlijke financiën zonder toegang tot zijn bankrekeningen en minder dan een ton op de bank.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond