Deel dit artikel
-

CEO Google bezoekt eurocommissaris Vestager

Sundar Pichai, de CEO van Google, gaat morgen op bezoek bij eurocommissarissen Margrethe Vestager van Mededinging en Guenther Oettinger van Digitale Economie. De agenda is niet bekend, maar gaat ongetwijfeld over de Europese monopoliezaken die Pichai aan zijn broek heeft.

Vandaag is Pichai in Saarbrücken, waar hij met Angela Merkel een IT-top bezoekt, morgen is hij in Brussel. Daar spreekt hij voor de tweede keer dit jaar met de Europese Commissie.

Vorige week diende Google zijn verweer in tegen Europa’s monopoliezaak omtrent Android. De Commissie meent dat er in het ecosysteem daarvan concurrentiebelemmerende factoren zijn ingebouwd. Google stelt dat Europa een verkeerd perspectief op Android heeft en dat juist marktbevorderend werkt

Google heeft daarnaast nog zaken tegen de marktmacht van Shopping en Adwords gekregen.

Europa en Google zouden alsnog tot een schikking kunnen komen, dit zou niet de eerste poging daartoe zijn. Anders loopt Pichai kans op een miljardenboete. Of, in het positieve scenario, de constatering dat Europa’s aanklacht ongegrond is gebleken en het verweer terecht.

Vandaag, los van dit nieuws, maakte Google bekend dat het nog eens 24 miljoen euro extra uitkeert aan innovatieve journalistieke projecten, wat de teller op 51 miljoen euro brengt. De vijf begunstigden in Nederland, uit 124 aanvragen, zijn: Coöperatie House of Journalism (onder meer Reporters Online), Blendle, FTM Media (Follow the Money), Reblr en Adriana Homolova. Gezamenlijk ontvangen zijn iets meer dan een half miljoen euro.

Foto: Nguyen Hung Vu (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond