Deel dit artikel
-

CEO en medewerkers Sky Global aangeklaagd

De CEO en medewerkers van Sky Global, het bedrijf achter de versleutelde chatdienst Sky ECC, zijn aangeklaagd in de Verenigde Staten. Ze worden beschuldigd van het opzettelijk faciliteren van criminele organisaties.

Vorige week werd bekend dat de politie in België en Nederland toegang heeft gekregen tot miljoenen berichten van Sky ECC-gebruikers. Vermoedelijk zijn ongeautoriseerde toestellen met een nepversie van de chatsoftware in omloop gebracht. Sky Global ontkent dat het eigen netwerk is gekraakt.

Maar nu is het bedrijf alsnog in de problemen gekomen. Een federale grand jury heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen CEO Jean-François Eap en ook Thomas Herdman, de voormalige hoofddistributeur van Sky Global, is aangeklaagd. Ze worden verdacht van het overtreden van de zogeheten RICO-wet. Ook zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee verdachten die in Canada wonen.

In de tenlastelegging staat dat Sky Global zijn apparatuur doelbewust ontwikkelde om toezicht op communicatie tussen criminelen te frustreren. Zo bevatten de toestellen speciale chips waarmee niet geknoeid kan worden. Om te kunnen communiceren moet je de 6-cijferige code van je contactpersoon weten. Die code is verder niet gelinkt aan persoonlijke informatie, ook niet aan telefoonnummers. Met ongeveer 70.000 toestellen wereldwijd zou Sky Global honderden miljoenen dollars aan winst hebben geboekt.

Het bedrijf verwijst zelf naar zijn voorwaarden waarin staat dat de toestellen niet voor criminele doeleinden mogen worden gebruikt.

De Belgische federale politie heeft gebruikers van een versleutelde Sky ECC-telefoon geadviseerd om contact op te nemen. Als de telefoon voor legitieme doeleinden gebruikt werd, zal de verzamelde data na verificatie worden veiliggesteld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond