Deel dit artikel
-

CEO Mozilla stapt op na protesten

De kersverse CEO van Mozilla Brendan Eich heeft zijn taken neergelegd na enorme controverse rond zijn persoon over het homohuwelijk. Het bedrijf verontschuldigt zich omdat er niet adequaat werd gereageerd op de controverse.

Eich, de bedenker van JavaScript en al jaren CTO van Mozilla, heeft in 2008 financiële steun verleend aan een wetsvoorstel dat het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië gedurende zo’n vijf jaar tegenhield. Zijn donatie werd overigens pas in 2012 ontdekt.

Zijn recente benoeming als CEO zette kwaad bloed bij homoseksuele medewerkers van Mozilla. Eich nam de onrust de afgelopen dagen niet weg. Hij stelde dat Mozilla een organisatie is voor gelijke rechten, voor- en tegenstanders van het homohuwelijk, maar weigerde te zeggen of hij weer geld zou doneren.

Datingservice OKCupid riep zijn leden op om niet langer Firefox te gebruiken. Er verscheen een petitie met zeventigduizend handtekeningen.

Drie van de zes bestuursleden onder wie voormalige Mozilla CEO Gary Kovacs stapten op, naar verluidt omdat ze Eich om andere redenen geen geschikte kandidaat vonden. Hij zou te weinig oog hebben voor mobiele toepassingen. Op mobiel gebied heeft de Firefox-browser nog maar een heel klein marktaandeel, minder dan 0,1 procent. Er is geen versie voor iOS. Firefox OS, de systeemsoftware voor goedkopere mobiele smartphones, heeft maar weinig voet aan de grond gekregen.

Op welke termijn Mozilla een opvolger wil benoemen, is niet bekendgemaakt.

Deel dit bericht

1 Reactie

NilsR

spijtig, zeker omdat ook de browser markt er eentje is waar we sterke spelers nodig hebben die een monopolie van Google kunnen voorkomen.

Ik kon zo 123 geen reentere data vinden, maar zie de marktaandelen tot mei 2013 in NL volgens StatCounter:
http://tweakers.net/nieuws/89417/chrome-lijkt-ie-te-passeren-als-populairste-browser-van-nederland.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond