Deel dit artikel
-

CEO OpenAI: Vertrek uit Europa niet uitgesloten

OpenAI zal zijn dienstverlening in Europa staken als blijkt dat het niet kan voldoen aan de lokale wetgeving. ChatGPT zou dan bijvoorbeeld onbereikbaar worden vanaf Europese IP-adressen.

Dat zei CEO Sam Altman eerder deze week op een bijeenkomst in Londen. Hij nuanceerde zijn uitspraak ook door aan te geven, dat hij wel zal proberen aan EU-wetgeving te voldoen. Als dat onmogelijk blijkt, gaan zijn API’s op zwart.

De Europese Unie werkt aan een wet die juridische grenzen stelt aan kunstmatige intelligentie. Binnen de nieuwe regels zou de burger bijvoorbeeld het recht krijgen om te klagen over AI-implementaties. De onzichtbare werking van een machine moet inzichtelijk en toetsbaar worden gemaakt als diens beslissingen wezenlijke impact op iemands leven hebben.

Maar ook zullen AI-makers moeten aangeven of en welk auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt om hun modellen te trainen.

De AI-wet is nog niet af. Hij wordt in juni besproken in het Europees Parlement. Dat kan tot inperkingen, uitbreidingen en aanpassingen leiden.

Deze juridische onduidelijkheid is mogelijk de reden dat Google zijn nieuwe AI-dienst Bard niet beschikbaar stelde in Europa. In bijna tweehonderd andere landen is Bard wel live.

Googles topman Sundar Pichai was woensdag op bezoek bij eurocommissaris Thierry Breton om over regulering van AI te praten. Pichai beloofde om, vooruitlopend op de nieuwe Europese wet, spoedig een gezamenlijke positie te formuleren met andere relevante spelers uit zijn omgeving en die Breton te geven voor afweging in de Commissie.

Foto: Techcrunch (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Mayrton

Prima ontwikkeling lijkt me. Enige voorzichtigheid en eerst goed dingen overdenken lijkt me op zn plaats binnen de AI discussie. De response van deze man komt op mij over als extra stimulans hiervoor. Prima als ze de EU verlaten.

Jacques

Iedereen die met ChatGPT gewerkt heeft weet dat vertrek uit de EU een groot verlies zou zijn. Het is gewoon een veel betere zoek en antwoord machine dan zelf zoeken op het internet.
Wat de fiets, auto, trein etc. voor onze mobiliteit betekende zal ChatGPT vergelijkbaar voor ons denkwerk gaan betekenen en dat is dus een grote (denk)sprong voorwaarts.
ChatGPT is een zoekmachine en geen zelfdenkend gevaar.
In de oude tijd waren er ook mensen die waarschuwden voor hoge snelheden in auto’s en treinen, bij een snelheid van 100 km per uur zou ademen voor passagiers onmogelijk zijn, wij weten nu beter.
Maar het is zeker dat ieder voordeel ook nadelen kent, dan geld het mooie spreekwoord: ‘keep your friends close, and keep your enemies closer’, dus zeker niet verstandig ChatGPT te laten vertrekken.

JEROEN

Ontzettend dom van Europa om jezelf op achterstand te zetten. Nou ja, Europa rcht zichzelf toch te gronde, dus kan dit er ook nog wel bij… Als het gebeurd zal het aantal VPN’s exploderen.

Maka

Eventjes geen AI aanbieden in Europa? voelt nu al alsof we terug naar de middeleeuwen gaan…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond