Deel dit artikel
-

CES 2021: ‘Geen misbruik bij grote techbedrijven’

“Ik zie nauwelijks misbruik bij de grote techbedrijven. Ja, het is belangrijk dat privacyregels worden toegepast, maar die moeten gelden voor alle bedrijven.” Dat zei Robert Atkinson van de Information Technology and Innovation Foundation vandaag tijdens CES 2021.

Atkinson werd, samen met Rachel Bovard van het Policy-Conservative Partnership Institute, geïnterviewd tijdens de sessie Is Big Really Bad? What to do about Big Tech? Hij schreef ook een boek over het onderwerp Big Is Beautiful: Debunking the Myth of Small Business.

Een veelvoud aan zaken wordt het komende jaar onder de loep genomen door toezichthouders, zowel in de VS als in Europa. Er lopen tal van onderzoeken en aanklachten. De consensus is dat de bedrijven té machtig zijn geworden. Er wordt al gesproken over het opbreken van Facebook of Apple.

Maar Atkinson waarschuwt dat antitrustmaatregelen techbedrijven juist kunnen schaden. “De vijf grootste Amerikaanse techbedrijven investeren meer in R&D dan heel het Verenigd Koninkrijk. Ze brengen ook heel veel goeds. We hebben ook in het verleden gezien dat antitrustmaatregelen niet altijd goed uitpakken en dat bijvoorbeeld intellectueel eigendom aan Japanners moest worden verkocht. De VS hebben altijd in het groot gedacht. Alleen vanuit met name linkse hoek is er weerstand tegen groot. De grote techbedrijven zijn een makkelijk doelwit.”

Een belangrijk argument van de tegenstanders van Big Tech is dat nieuwe concurrenten nauwelijks nog de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, omdat kleine startups al snel worden opgekocht.

Maar Atkinson wijst erop dat in de jaren dertig al zogeheten ‘killer acquisities’ waren in de auto-industrie. “De techmarkt is volgroeid, moet er nu nog een sociaal netwerk komen als alternatief voor Facebook? Neem WhatsApp. De aankoop is alleen maar voordelig geweest voor consumenten. De app is nu niet alleen gratis te gebruiken, maar ook veel beter geworden dan toen het nog niet van Facebook was.”

Rachel Bovard van het Policy-Conservative Partnership Institute benadrukte dat het niet voor het eerst is dat kritisch naar Big Tech wordt gekeken. De FTC onder Obama heeft Google jaren geleden al eens doorgelicht, maar besloot het bedrijf toen niet aan te pakken. “Big is not bad, maar een gezonde dosis scepsis ten aanzien van deze bedrijven is zeker niet verkeerd.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond