Deel dit artikel
-

Chaos bij OpenAI, aandeelhouders willen Altman terug

Het bestuur van OpenAI dat zijn CEO Sam Altman aan de kant zette, zou nu weer onderhandelen over zijn terugkeer. Dat gebeurt onder grote druk van de aandeelhouders, waaronder Microsoft.

Altman zelf twijfelt naar verluidt over het terugkeren als CEO. Hij zou significante bestuursveranderingen hebben bedongen, maar overweegt ook een eigen bedrijf op te zetten.

Het bestuur van OpenAI verklaarde vrijdag dat Altman de deur werd gewezen omdat hij niet consequent openhartig was geweest in zijn communicatie met het bestuur. Na zijn ontslag kondigde een andere mede-oprichter van OpenAI en bestuursvoorzitter Greg Brockman zijn ontslag aan.

Altman zou het oneens zijn met het bestuur over de veiligheid van AI-producten zoals ChatGPT, en over de commercialisering van AI-producten. Het bestuur wilde matiging, Altman niet.

Bloomberg meldt dat Altman specifiek botste met de hoofdwetenschapper en bestuurslid van OpenAI, Ilya Sutskever, en het is mogelijk dat hij de andere bestuursleden overtuigde om Altman te ontslaan. Momenteel is Mira Murati, Chief Technology Officer van het bedrijf, als interim-CEO aangesteld.

De grootste investeerder in OpenAI, Microsoft, zou woedend zijn op het bestuur, Microsoft CEO Satya Nadella zou hebben aangedrongen op zijn terugkeer. Microsoft is voor 49 procent eigenaar van OpenAI, maar heeft opvallend genoeg geen zetel in het bestuur.

Kholsa Ventures, een vroege financier van OpenAI, wil Altman eveneens terug bij OpenAI, maar ‘zal hem steunen in wat hij vervolgens doet’, meldde CEO Vinod Khosla zaterdag op X.

De aandeelhouders vrezen een uittocht van talent bij OpenAI.

De emoties liepen zaterdag hoog op omdat huidige en voormalige werknemers vrezen dat er weinig meer overblijft van hun aandelen. Er is een aandelenverkoop van 86 miljard dollar gepland, maar de waarde daarvan zou door het vertrek van Altman kunnen verdampen.

Als Altman terugkeert, kan het huidige bestuur niet aanblijven. Ook is de verwachting dat Microsoft meer zeggenschap krijgt in het nieuwe bestuur.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond