Deel dit artikel
-

Chatsite krijgt eerste AVG-boete in Duitsland

Het Duitse chatplatform Knuddels.de is de eerste bij de oosterburen die een boete heeft gekregen voor het overtreden van de nieuwe, op AVG gebaseerde privacyregels.

Twintigduizend euro moet de onderneming uit Karlsruhe aftikken aan de overheid omdat de wachtwoorden van gebruikers in plaintext op de servers stonden opgeslagen. Het behoort tot de zorgplicht om soort gevoelige gegevens versleuteld op te slaan, vindt de waakhond van Baden-Württemberg.

Knuddels.de meldde zich in september 2018 bij de toezichthouder omdat het in juli was bestolen van persoonlijke gegevens van 330.000 gebruikers, waaronder mailadressen en wachtwoorden. Die gegevens zijn ook publiek toegankelijk geworden. Inmiddels heeft de chatdienst zijn IT-systemen en processen in samenwerking met de toezichthouder bijgewerkt.

In Nederland, zo bevestigt de Autoriteit Persoonsgegevens, zijn nog geen geldstraffen opgelegd sinds de invoering van de AVG.

Foto: chrstphre (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

H frensch

Er zijn al verschillende overrschrijdende zaken bij AP aangemeld.Zij hebben tot op heden er niets aan gedaan Schandalig gewoon.

Erwin Boogert

H, ze bevestigden meldingen te hebben ontvangen. Ook dat zaken bekeken worden. Dat leidt niet altijd tot een straf.

De AP wilde geen indicatie van of en wanneer de eerste uitspraken zouden kunnen plaatsvinden.

mr h den besten - advocaat

deze wet moet naar de prullenbak, alleen adviseurs verdienen eraan en de wet is onwerkbaar

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond