Deel dit artikel
-

China wil ook delven van crypto’s verbieden

China gaat nu ook hard optreden tegen het delven van cryptomunten, volgens een aankondiging van het kabinet van de regering drie dagen nadat het waarschuwde voor verdere maatregelen tegen de handel in cryptomunten. China is veruit de grootste delver van cryptopunten.

Om nieuwe cryptomunten te kunnen delven zijn speciale computers en videokaarten vereist. Die staan aanhoudend te stampen op ingewikkelde cryptografische sommen.

China is goed voor 65 procent van de verwerkingskracht die door het bitcoin-netwerk wordt gebruikt om transacties te verifiëren en om nieuwe munten te delven, althans volgens schattingen van Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index.

De Chinese overheid, die sinds 2019 financiële transacties van Bitcoin en andere tokens heeft verboden, liet de delvers in Mongolië, Sichuan, Xinjiang en andere locaties op het Chinese vasteland tot nu toe grotendeels ongemoeid.

Wat de aangekondigde maatregelen precies inhouden is niet duidelijk. Maar wanneer het delven van crypto’s in China daadwerkelijk wordt verboden, zal dit een keerpunt betekenen voor het lot van bitcoin, menen experts.

Vorige week riep China’s noordelijke regio Binnen-Mongolië al op tot een uitgebreidere rapportage van dergelijke bedrijven om de energieverspilling tegen te gaan. Het delven van Bitcoin vergt ongeveer 121,36 terawattuur per jaar, meer dan de totale energie die Argentinië gebruikt.

De zware energieconsumptie botst met de belofte van China om de Co2 uitstoot tegen 2030 met ten minste 65 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005, en de beoogde co2-neutraliteit in 2060.

Aanvankelijk deed de bitcoingemeenschap nogal laconiek over de maatregelen die de Chinese overheid vorige week nog eens onderstreepte. Dat alles onder het mom dat er wellicht weinig nieuws onder de zon was.

Maar de waarschuwingen van drie door de Staat aangestuurde brancheorganisaties – de National Internet Finance Association of China, de China Banking Association en de Payment and Clearing Association of China – klinken dit keer serieus. Het geduld van China lijkt nu echt op.

Handelsplatform Huobi heeft de verkoop van apparatuur om Bitcoin mee te delven al opgeschort. De activiteiten van mijnbouwpool Huobi.pool worden vooralsnog voortgezet, meldde de South China Morning Post maandag.

Ook Hong Kong, de Speciale Administratieve Regio (SAR) van de Volksrepubliek China, trekt de teugels aan en introduceert verplichte licenties voor alle aanbieders van virtuele munten. Niet-conforme spelers riskeren zelfs gevangenisstraf. Ongeveer een dozijn crypto-wisselkantoren zijn in Hong Kong gevestigd.

Door de uitlatingen van de Chinese Staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van de Volksrepubliek China, is de koers van de Bitcoin en andere virtuele munten ook dit weekend weer flink onderuit gegaan. De waarde werd korte tijd zelfs gehalveerd vanaf de piek van ruim boven de 60.000 dollar die vorige maand werd neergezet. Dinsdag was er sprake van licht herstel.

De Chinese centrale bank promoot sinds kort overigens haar eigen digitale valuta (CBDC), gedigitaliseerd fiatgeld uitgegeven door de People’s Bank of China, en gelijkwaardig in waarde aan de bankbiljetten en munten van het land.

Foto Anefo

Deel dit bericht

1 Reactie

Cryptopian

De wekelijkse dosis China fud, ik heb ook gelezen dat de grote delvers al lang bezig zijn zich in Texas te installeren voor een minstens al dan niet gunstigere energieprijs. Vorige maand ging dit nieuws ook al rond trouwens 🤣

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond