Deel dit artikel
-

China en verzekeraars motor fintechinvesteringen

De investeringen door private equity-partijen in fintech, technologische innovatie in de financiële sector, zijn in de eerste drie maanden van dit jaar fors toegenomen. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG.

In totaal werd in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd voor een bedrag van 4,9 miljard dollar door durfkapitalisten geïnvesteerd in fintech. Het ging daarbij om 218 transacties. In de laatste drie maanden van 2015 vonden 179 transacties plaats met een totale waarde van 1,9 miljard.

De stijging werd met name veroorzaakt door een tweetal grote investeringen van meer dan 1 miljard dollar in het Chinese Lu.com en JD Finance.

Ook in het tweede kwartaal zal China de boventoon voeren als het gaat om mega-investeringen in fintech, schrijft KPMG. In april werd bekend dat het Chinese Ant Financial een investering tegemoet kan zien van 4,5 miljard dollar.

Andere continenten moeten het met beduidend lagere investeringen doen, zo blijkt uit het onderzoek. In de Verenigde Staten werd weliswaar meer dan 100 miljoen geïnvesteerd in Betterment en Oscar Health Insurance, maar in het algemeen beperkten de investeringen zich tot bedragen van 25 miljoen.

Europa zag het aantal transacties in fintech aanzienlijk toenemen, van 37 in de laatste drie maanden van 2015 tot 47 in het eerste kwartaal van dit jaar. De omvang van investeringen bedroeg in beide kwartalen 3 miljard dollar. In Europa was sprake van een beperkt aantal uitschieters.

Het betalingsverkeer was wereldwijd lange tijd één van de belangrijkste fintech-sectoren voor durfinvesteerders. Daaraan lijkt volgens KPMG een eind te komen. Hoewel in de eerste drie maanden van 2016 nog altijd voor een bedrag van 315 miljoen dollar geïnvesteerd werd, liep het aantal transacties terug van 45 in het laatste kwartaal van 2015 tot 26 in het eerste kwartaal van dit jaar.

In de verzekeringswereld ontstaan echter steeds meer initiatieven op het gebied van fintech. In de eerste drie maanden van dit jaar is een aantal verzekeraars in de sector echter actief geworden in het fintech-domein.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond