Deel dit artikel
-

‘China koploper met ontwikkelingen blockchain’

De ontwikkeling en toepassing rondom blockchains is in China het verst gevorderd, vergeleken met andere landen en continenten.

Dat stelt althans onderzoeker Charlie Dai van Forrester Research. Hij onderzocht hoe digitale gedistribueerde grootboeken zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld in het verre oosten en concludeert dat er sprake is van degelijke stappen vooruit in alle sector.

Het voordeel van blockchain is dat data die in die databases liggen opslagen veilig zijn, transparant en niet te corrumperen. In de praktijk hebben gebruikers ervan daadwerkelijke voordelen.

In de afgelopen jaren ontwikkelden toepassingen op blockchains van digitale munten en andere curieuze noviteiten tot applicaties ‘die wel eens wat zouden kunnen betekenen’. Nu, in de fase die eind 2019 werd ingezet, ziet Dai dat er serieuze toepassingen ontstaan bij grootzakelijke partijen en overheidsinstanties. Partijen die hier zakelijke gezien van profiteren zijn softwareverkopers, cloudproviders en adviesbedrijven.

De ontwikkelingen die hij constateert zijn het resultaat van investeringen door verschillende partijen. Dat zijn veelal grote techbedrijven: Ant Group, Baidu AI Cloud, EY, Huawei, Neusoft, OneConnect, PeerSafe, Tencent Cloud en WeBank. In de VS zijn dat hun lokale tegenhangers als Microsoft en Amazon.

Concrete toepassingen bevinden zich momenteel met name in de domeinen prestatie, schaalbaarheid, privacy en beveiliging.

Foto: Gauthier Delecroix (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond