Deel dit artikel
-

China stapt uit aanleg onderzeese datakabel

China werkt niet meer mee aan de aanleg en financiering van een onderzeese datakabel die landen als Maleisië, Birma, India, Pakistan en Singapore met Europese netwerken zou verbinden.

Het is een politieke keuze van China Unicom en China Telecom om niet meer mee te doen. Het land zet de connectiviteit van zijn arme buurlanden in als fiche in een internationaal pokerspel.

De Financial Times schrijft vandaag dat het besluit niet mee te bouwen eind vorig jaar is gevallen. De reden: een Amerikaanse fabrikant kreeg de opdracht gegund om de kabels te leveren, niet het Chinese Hengtong. Daarop trokken de Chinezen hun twintig procent aandeel in de financiering van Sea-Me-We 6 terug.

Sea-Me-We 6 wordt met zijn 19.200 kilometer een van de langste datakabels ter wereld. Volgens planning gaat in 2025 het licht erin. De verbinding is een aanvulling op Sea-Me-We 5 uit 2016 en nummer vier uit 2005.

Andere leden uit het consortium zijn onder meer Airtel (Bharti), Microsoft en Orange. Partijen als Microsoft, Facebook en Google investeren vaak mee in dit soort projecten omdat zij belang hebben bij wereldomspannende razendsnelle dataverbindingen naar alle hoeken van de wereld.

De gespannen geopolitieke verhoudingen tussen de VS en China worden ook uitgevochten met zaken als chipmachines en datakabels.

Foto: Herb Neufeld (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond