Deel dit artikel
-

Ook China wil wereldomspannend satellietnetwerk

China is van plan om een netwerk van zeker 13.000 satellietten in de ruimte te brengen voor breedbandinternet overal te wereld.

Het klinkt als een kopie van SpaceX’ dochterbedrijf Starlink, wat de Chinezen aankondigen. Vorig jaar werd al frequentieruimte aangevraagd bij de ITU. Dat is een internationale telecomorganisatie, waarin China ondertussen een zware lobby heeft. Onlangs werd bekend dat China Satellite Network Group is opgericht als bouwer en exploitant van het netwerk.

De duizenden satellieten komen in een lage baan om de aarde. Ze bewegen zich op een hoogte van 500 tot 1.145 kilometer als een wereldomvattende deken.

Het breedbandsatellietbedrijf wordt gevestigd in de regio van Baoding in de provincie Hebei.

De nieuwe baas van de ESA, de Oostenrijker Josef Aschbacher, roept de EU-lidstaten op om snel een visie te vormen over Europa’s gewenste toekomstige positie in de wereld van ruimtevaart en -business. Doen ze dat niet, dan eten Amerika en China hen het kaas van het brood.

Starlink heeft rond de vijftienduizend satellieten in de ruimte die breedbandinternet omlaag stralen. Het bedrijf van Elon Musk verkoopt reeds abonnementen, ook in Nederland.

Foto: Gary Todd (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond