Deel dit artikel
-

Chinese AI chatbot laat nog te veel steken vallen

China’s grootste zoekmachinebedrijf Baidu, een van de pioniers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), heeft maandag op het laatste moment een perslancering afgeblazen voor een slim cloudproduct dat zou worden ondersteund door zijn ChatGPT-achtige chatbot Ernie Bot. In plaats daarvan werd de technologie getoond aan een beperkt aantal zakelijke klanten.

Het is opnieuw een aanwijzing dat technologiebedrijven mogelijks iets te hard van stapel lopen met ChatGPT achtige chatbots, die meestal nog verre van perfect zijn.

Baidu onthulde 16 maart zijn Ernie Bot en is daarmee een van de eerste grote Chinese techbedrijven die een ChatGPT-achtige dienst uitrolden. Alibaba Group Holding en Tencent Holdings zijn ook bezig, maar hebben hun technologie nog niet vrijgegeven.

De bot moet kunnen helpen bij het schrijven van boeken en het bedenken van een bedrijfsnaam, en zou ook gedichten moeten kunnen bedenken.

Wat al meteen opviel was dat Baidu-directeur Robin Li enkel vooraf opgenomen demonstraties gaf, kennelijk om te voorkomen dat zijn chatbot foute antwoorden zou geven. Het gebrek aan een livedemonstratie werd op de beurs meteen afgestraft. Aandelen van Baidu tuimelden maar liefst 10 procent tijdens het lanceringsevenement. Na het nieuws van gisteren kreeg het aandeel weer een tik.

De chatbot is beperkt toegankelijk, maar de weinige gebruikers ontdekten al snel dat Ernie een kalkoen tekende toen hem werd gevraagd naar het land Turkije. Een logische verklaring voor die vergissing is er niet.

Op vragen over Xi Jinping, Mao Zedong of Xinjiang antwoordde Ernie Bot standaard met zinnen als ‘Ik heb niet geleerd deze vragen te beantwoorden’ of ‘Laten we van onderwerp veranderen’. Ernie Bot schijnt wel goed te kunnen vertalen van Engels naar het Chinees.

Directeur Robin Li erkent dat Ernie een achterstand heeft ten opzichte van ChatGPT, maar volgens hem kan die in één of twee maanden gedicht worden.

Inmiddels zouden 120.000 bedrijven zich al hebben aangemeld om Ernie Bot-clouddiensten uit te testen. De mediapresentatie wordt ‘later’ gehouden.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond