Deel dit artikel
-

‘Chinezen Huawei plukten klantdata bij Telfort’ (update)

De Chinese telecomfabrikant kon langdurig en ongestoord klantdata uit de systemen van Telfort plukken.

Het gaat om de klant-en facturatiegegevens van in potentie miljoenen abonnees van telecombedrijf Telfort. Dat label is ondertussen opgeheven.

De Volkskrant meldt dit vandaag op basis van een intern rapport van KPN. Dat deed jarenlang onderzoek naar het ongeautoriseerde snuffel- en oogstgedrag van de techneuten van Huawei.

Welke en wiens klantdata er daadwerkelijk zijn gekopieerd, is niet meer te herleiden.

Telfort gunde in december 2004 aan Huawei Nederlands eerste contract om een 3G-netwerk aan te leggen. Eigenlijk kwam er eerst nog een 2,5G-net (Edge), dat later naar het destijds vooruitstrevende en supersnelle 3G werd opgeschaald. Het contract was Huaweis eerste in Europa.

In 2005 werd Telfort overgenomen door KPN. In 2019 werd besloten om het budgetmerk op te heffen.

Huawei NL zegt dat het nieuws is gebaseerd op een tien jaar oud intern audit report van KPN. ‘Wij passen altijd de hoogste veiligheidsstandaarden toe en verbeteren continu onze operationele veiligheidsnormen. Hierbij is veel aandacht voor beveiliging van netwerk- en persoonsgegevens, zoals netwerksegmentatie, gemonitorde toegangscontrole, data-encryptie, inspectie van producten en diensten, etc. Daarnaast is de verwerking van persoonsgegevens en andere relevante data, vastgelegd in zogenoemde dataverwerkingsovereenkomsten. Het monitoren van gemaakte afspraken rondom dataverwerking blijft primair een verantwoordelijkheid van de telecomaanbieders.’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond