Deel dit artikel
-

Chipgigant NVIDIA groter op de beurs dan Apple en Microsoft dankzij AI

NVIDIA is Microsoft en Apple gepasseerd als het meest waardevolle bedrijf ter wereld. De waarde van NVIDIA steeg dit jaar al met ruim 160 procent.

Dinsdagavond (Nederlandse tijd) bereikte NVIDIA een waarde van zo’n 3,3 biljoen dollar (omgerekend 3 biljoen euro). Eerder deze maand was het bedrijf ook al korte tijd meer waard dan Apple, maar toen stond Microsoft nog op de eerste plaats.

De marktwaarde van het bedrijf groeide in februari in slechts negen maanden van 1 biljoen naar 2 biljoen dollar, terwijl het in juni iets meer dan drie maanden duurde om de 3 biljoen te bereiken.

NVIDIA is ook verreweg het meest verhandelde bedrijf op Wall Street geworden, met een dagelijkse omzet van gemiddeld 50 miljard dollar, vergeleken met ongeveer 10 miljard elk voor Apple, Microsoft en Tesla. De chipmaker is nu goed voor ongeveer 16 procent van alle handel in aandelen van S&P 500-bedrijven.

NVIDIA profiteert van de vraag naar toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf ontwikkelt onder meer chips voor datacenters waarop nieuwe AI-modellen draaien.

De onverzadigbare honger naar AI-processoren van NVIDIA, die als veel beter worden beschouwd dan het aanbod van concurrenten, heeft ervoor gezorgd dat ze schaars zijn geworden.

Leidinggevenden waarschuwden al in mei dat de vraag naar de zogenoemde Blackwell AI-chips tot ver in volgend jaar groter zou kunnen zijn dan het aanbod.

NVIDIA werd oorspronkelijk groot door grafische kaarten te ontwikkelen voor de gamesector. Of het zijn leidende positie zal behouden is de vraag nu ook Intel, Qualcomm en AMD fors investeren in AI.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond