Deel dit artikel
-

‘Chrome haalt browsers Microsoft in’

Googles Chrome zou in mei wel eens de grootste browser kunnen worden, te oordelen naar nieuwe data van Net Applications. Microsoft verliest met Internet Explorer en Edge steeds meer terrein.

In maart hadden Internet Explorer en Edge een marktaandeel van 43,4 procent. Een jaar terug was dat nog 56,5 procent. Chrome won 2,5 procentpunten vorig maand, waarmee het totaal op 39,1 procent komt. Met de huidige groei zou Chrome Microsoft volgende maand kunnen passeren.

Dat Microsoft terrein verliest op de desktop komt omdat het bedrijf de ondersteuning voor Internet Explorer 8, 9 en 10 stopte, waardoor gebruikers blijkbaar zijn overgestapt op Chrome in plaats van Internet Explorer 11.

Hoewel Edge wel iets meer gebruikt wordt, heeft die browser (die alleen in Windows 10 draait) nog lang niet de plaats van Internet Explorer ingenomen. Het ontbreken van extensies is wellicht een van de oorzaken.

Mogelijk trekt de populariteit komende zomer weer aan wanneer Microsoft de Anniversary  Update voor Windows 10 uitbrengt. Daarin krijgt Edge meer mogelijkheden.

Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen. De metingen van Net Applications wijken nogal eens af van die van StatCounter.

Volgens cijfers van dit bureau heeft Chrome in Nederland Internet Explorer al afgelopen najaar ingehaald.

Deze week kwam er overigens een nieuwkomer bij: Vivaldi, een spinoff van het Noorse Opera, heeft eindelijk versie 1.0 van zijn browser vrijgegeven. De grote kracht van de browser is dat deze naar wens helemaal kan worden aangepast. Het stapelen van tabbladen en uitgebreide sneltoetsfuncties zitten standaard ingebakken.

2001041545

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

StatCounter meten het marktaandeel van paginaweergaves. Net Applications meer per PC. Beide geven daardoor een vertekend beeld eigenlijk.

Als je 1 pagina bekijkt in IE en 1000 in Chrome telt dat bij Net Applications net zo zwaar. Niet goed. Maar ook puur naar pageviews kijken is ook niet goed. Je zou ze gewoon bij elkaar moeten optellen en / 2 ofzo.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond