Deel dit artikel
-

Ook Chrome wijst accountwachtwoorden de deur

Na Firefox en Safari ondersteunt ook Googles browser Chrome een nieuwe technologie die een einde gaat maken aan het invullen van wachtwoorden.

Met het verschijnen van Chrome 108 komt de WebAuthn-techniek in handen van 65 procent van de internetgebruikers. Hiermee wordt een grote stap gezet in het verdwijnen van wachtwoorden.

WebAuthn maakt inloggen op websites makkelijker en sneller. Het werkt ongeveer op de manier zoals apps van banken: de eerste keer dat je ze gebruikt, moet je met een extern apparaat inloggen – vaak een telefoon – om identiteit te bewijzen. Bij browsers kan de computer en natuurlijk ook de telefoon die functie vervullen.

Op elke browser of app zal de gebruiker één keer door de veiligheidshoepeltje moeten springen. Dat is de eerste keer dat de betreffende dienst met dat apparaat wordt gebruikt. Daarna is vastgelegd welke publieke en private sleutel (het veiligheidsmechanisme) bij elkaar horen. Het sleutelkastje zit bijvoorbeeld in Chrome (Password Manager) of op iClouds servers.

Ook wachtwoordmanagers als 1Password kunnen als onafhankelijke partijen de rol van sleutelkastje spelen.

Passkeys eenvoudig uitgelegd:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

In het voorjaar van 2022 beloofden Apple, Google en Microsoft dat ze deze nieuwe techniek zouden implementeren. Webauthn is ontwikkeld door de FIDO Alliance en standaardenorganisatie W3C.

Foto: microsiervos (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond