Deel dit artikel
-

Chromium Edge doet vertrouwd aan

Microsoft timmert hard aan zijn komende Edge Chromium browser. Na de ontwikkelaarsconferentie Build afgelopen week lekten de eerste bètaversies voor Windows en macOS uit.

Microsoft introduceerde met Windows 10 enkele jaren terug ook een nieuwe browser die vanaf 2015 Edge is gaan heten. Deze browser is gebaseerd op Microsofts eigen EdgeHTML- en Chakra-engine.

Toch lukte het Microsoft niet om gebruikers te enthousiasmeren voor de browser. Volgens Statcounter heeft Edge een marktaandeel van 4,56 procent, minder dan Internet Explorer. Firefox zit er met 9,57 procent daar nog ver boven, maar de grote winnaar is al jaren Googles Chrome met een marktaandeel van bijna 70 procent.

Eind vorig jaar kondigde Microsoft plotseling aan dat het over zou stappen op Chromium als basis voor Edge. Chromium is de open source browser waarop behalve Chrome ook veel andere browsers zijn gebaseerd. Aanleiding voor Microsoft: meer compatibiliteit en minder fragmentatie. Microsoft ontwikkelt ook zelf mee aan Chromium.

Mozilla, de non-profitorganisatie achter de Firefox browser, vond de keuze van Microsoft niet erg verstandig. Het bedrijf vreest dat ontwikkelaars zich straks volledig op Chromium gaan richten en Firefox (met Gecko als basis) links laten liggen. ‘We concurreren met Google omdat het gezond is voor het internet en het onlineleven afhankelijk is van keuze en rivaliteit.’

De huidige ontwikkelaarsversies zijn nog verre van af, maar al wel stabiel genoeg om te gebruiken. Voor het eerst keert Microsoft met Edge ook weer terug naar het Mac platform. Ooit draaide Internet Explorer op macOS totdat Apple zijn eigen browser Safari lanceerde.

De Mac en Windows versies zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Er kunnen zelfs al extensies zoals adblockers worden geïnstalleerd, zij het voorlopig alleen vanuit een extensiewinkel van Microsoft zelf. Microsoft heeft de look & feel van Edge wel overgenomen voor zijn Chromium variant, maar voor Chrome gebruikers voelt de browser ook heel vertrouwd aan.

Jammer is wel dat Favorieten in Chromium Edge alleen via een uitklapbaar menu kunnen worden geselecteerd. In de huidige Edge zijn de bladwijzers onderdeel van lijst, waardoor je snel tussen sites kunt schakelen.

De komende maanden bouwt Microsoft nieuwe functies in. Een van de nieuwe functies is Collections, waarmee je afbeeldingen en tekst kunt bewaren of exporteren als e-mail, Word-document of Excel-sheet.

Edge krijgt verder nieuwe privacy-instellingen: onbegrensd, gebalanceerd en strikt. De instelling bepaalt in welke mate derden gebruikers kunnen volgen.

Microsoft gaat uiteindelijk ook de oude engine van Internet Explorer in Chromium opnemen, in de hoop dat zakelijke gebruikers die browser eens links laten liggen. De browser bepaalt op basis van Enterprise Mode Site List welke sites hij als IE11 moet draaien. Er is grote kans dat IE11 hiermee uit Windows 10 verdwijnt.

Microsoft heeft nog niet te kennen gegeven wanneer de huidige Edge browser wordt vervangen door de Chromium variant. Dat zal mogelijk pas gebeuren met een volgende versie van Windows volgend jaar. Overigens zal Edge Chromium ook gewoon kunnen draaien op oudere Windows versies. Een Linux versie wordt overwogen.

Foto Shutterstock

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond