Deel dit artikel
-

Cisco steekt geld in Plaxo

Cisco investeert in Plaxo, een bedrijfje dat is gespecialiseerd in het online bijhouden van adresgegevens voor derden. Het bedrijf wist opnieuw flink wat geld op te halen. Dit keer gaat het om ruim zeven miljoen dollar. De financieringsronde volgt op eerdere kapitaalinjecties van 12 en 8,5 miljoen dollar.

Ooit wil het bedrijf geld gaan verdienen door met een businessversie te komen. Versie 2.0 is voorlopig echter gratis. Het mag opmerkelijk heten dat een bedrijf als Cisco geld steekt in een bedrijfje zoals Plaxo. Wellicht dat het opstappen van oprichter en voormalig Sean Parker een investering vergemakkelijkt heeft, maar verder is moeilijk vast te stellen wat een grootmacht als Cisco (vooral bekend van de routers) ziet in een internetsoftwarebedrijfje zoals Plaxo.

Plaxo is een plug-in voor Microsoft Outlook en Outlook Express. Het programmaatje installeert een toolbar in Outlook en helpt bij het adressenbeheer. De gebruiker kan personen uit zijn contactenlijst via Plaxo een mailtje sturen met de vraag om zijn of haar gegevens aan te vullen of te updaten. De ontvanger wordt doorverwezen naar een speciale pagina op de Plaxo-site, waar hij de gegevens kan invullen. Plaxo regelt daarna de update van de adressenlijst van de verzender.

Als de ontvangers zelf ook Plaxo geïnstalleerd hebben, dan is het mogelijk om in de adreslijsten van al deze personen de eigen gegevens automatisch te laten updaten, en vice versa. Stel dat iemand verhuist naar een nieuwe werkgever; dan kan hij in een keer al zijn Plaxo-genoten van zijn nieuwe telefoonnummer op de hoogte brengen. Voorts kan de gebruiker via de Plaxo-site zijn adreslijst inkijken en zijn adreslijst op meerdere computers bijhouden. Als iemand een paar keer zo’n Plaxo-mailtje heeft ontvangen, bestaat de kans dat hij nieuwsgierig wordt en zelf ook het programma installeert.

Plaxo gokt erop het aantal gebruikers uit te breiden via viral marketing. Dat lijkt te werken, want inmiddels zijn er al 2 miljoen Plaxo-gebruikers wereldwijd. Plaxo werd opgericht door voormailg Napster-bestuurder Sean Parker, maar hem werd onlangs gevraagd of hij op wilde stappen. Alleen dan zou het bedrijf een kans maken om serieus genomen te worden. Er zijn nogal wat vragen over of Plaxo de privacy van zijn gebruikers wel waarborgt. Eerder investeerde venture capitalist Sequoia Capital al een flink bedrag in Plaxo. Sequoia heeft bijvoorbeeld ook geld in Google, 3Com en Oracle.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond