Deel dit artikel
-

Civiele rechtszaak Lernout & Hauspie begint in Gent

Volgende maand begint in Gent het burgelijk proces tegen het legendarische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Dan moeten schadevergoedingen voor beleggers worden bepaald.

Ooit was het Belgische bedrijf op papier 500 miljoen dollar waard. Eind 1995 ging het bedrijf naar de NASDAQ en was daarmee het eerste Belgische bedrijf op deze technologiebeurs.

Eind 2000 kwam het Belgische bedrijf in opspraak na onderzoek door The Wall Street Journal omtrent boekhoudkundige onregelmatigheden met als doel de koers van de aandelen de hoogte in te jagen. Een jaar later was de onderneming failliet. De spraaktechnologieafdeling van L&H werd overgenomen door het Amerikaanse Scansoft, tegenwoordig Nuance Communications.

In mei 2007 startte het proces tegen Lernout en Hauspie, het grootste fraudeproces ooit in België. Het hof van beroep in Gent oordeelde in 2010 dat bestuurders Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens schuldig waren aan valsheid in geschrifte en het knoeien met de resultaten.

Medeoprichter Jo Lernout (71) zal niet bij het proces aanwezig zijn. Hij woont volgens Het Laatste Nieuws in armoedige omstandigheden op de Filipijnen en moet met zijn vrouw Annie, dochter Stephanie en tien andere familieleden die moeten rondkomen met het bestaansminimum.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond