Deel dit artikel
-

‘Cloud is de nieuwe globale computer’

“De cloud is de nieuwe globale computer en die proberen we zo dicht mogelijk bij de gebruiker”, de ontwikkelaar “te krijgen”. Brian Stevens, CTO van Google Cloud, investeert veel in het optuigen van een open source hybride cloud omgeving.

Alle updates van Googles eigen systemen worden bijvoorbeeld automatisch naar Github gepushet en ‘on premise’ en ‘serverless’ zijn gevleugelde termen op Cloud Next 2018. Met dat laatste bedoelt Stevens dat bedrijven niet per se al IT-processen bij Google hoeven te draaien, maar enkel degene waarmee ze onbeperkte capaciteit, specialistische IT-tools en kunstmatige intelligentie zoeken.

Zijn gewenste positie in de keten verwoordt hij met: “We werken nauw samen met klanten om te voorkomen dat ze nieuwe technologie moeten ontwikkelen.” Speciale aandacht heeft hij voor vier terreinen: financiële dienstverlening, media, gaming en retail. Bij fintechs gaat het bijvoorbeeld om risicomanagement, bij retail om voorspellen van klantvraag. De Engelse krant The Telegraph doet een proef om nauwkeuriger aantallen kranten te drukken passend bij de vraag per dag. Daardoor heeft het minder onverkochte retouren.

Cloud Next is een rondreizend circus dat behalve Londen ook San Francisco en Tokyo aandoet. Google wil het evangelie over IT-uitbesteding internationaal zo breed mogelijk uitserveren. Maar ook technisch.

Een brede waaier producten wordt zo dicht mogelijk bij ontwikkelaars gebracht. Nederlandse ontwikkelaars gaan bijvoorbeeld live in het datacentrum in Groningen om de latency zo laag mogelijk te houden. In Europa zijn er vier live dataregio’s en de vijfde, in Zwitserland, is aanstaande. In totaal zijn er zeventien, een getal dat verder zal groeien.

Eva Fors, topvrouw Google Cloud in Noord-Europa, licht toe: “De latency van je toepassing gaat met 65 procent omlaag als je een lokale cloudregio gebruikt.”

Om zakelijke apps zo snel mogelijk van de cloud naar de eindgebruiker te krijgen, heeft Google 125 POP’s. Uitgangen van zijn eigen netwerk met koppelingen naar telecom- en hostingbedrijven als BT, Equinix, Colt, Orange en Interxion.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond