Deel dit artikel
-

Cloudtelevisie belangrijke pijler van TPVision

Philips/TPVision zal meteen na de IFA een clouddienst lanceren voor zijn slimme televisies. Naast honderden tv zenders worden ook games en handige applicaties aangeboden. Drie vragen aan Albert Mombarg, hoofd Smart TV.

Een onverwachte stap voor TPVision. Snijden jullie de kabel door?
‘We zien het als een grote stap voor de contentindustrie. Wij hebben dit opgezet met partners die de hele wereld zijn afgereisd om de rechten te kopen. Gezamenlijk hebben we de infrastructuur ontwikkeld. Voor de Nederlandstalige markt werken we met Your.tv en Weepee.tv. Die leveren nu nog geen bekende Nederlandse zenders  zoals SBS en RTlL, maar dat is wel de bedoeling. De gesprekken zijn nog gaande. We mikken niet direct op de Nederlandse kabelkijker, maar eerder op mensen die bijvoorbeeld maar een paar zenders willen kijken en daarvoor niet het volle pond willen betalen. Zij zouden hun eigen zenderpakket kunnen samenstellen. Maar je kunt ook naar heel veel gratis zenders kijken. Voor landen zonder een significante kabelmarkt zien we volop mogelijkheden. Consumenten kiezen er hun eigen provider, zoals dat ook het geval is bij glasvezel.’

Nooit overwogen om ook zelf programma’s aan te bieden?
‘Wel overwogen, maar niet gedaan. Het is enorm veel werk om content bij elkaar te verzamelen, daar zijn specialisten voor. Maar bovenal zien we onze televisies als een platform voor partners, die ons ook gewoon betalen als zij betaalde content aanbieden. Dan moeten we daar niet als concurrent tussn gaan zitten. Wij zien meer waarde in de gidsfunctie. We helpen de kijker met het vinden van informatie. Het aanbod is doorzoekbaar en kan naar eigen inzicht worden gerangschikt.”

Naast zenders komen er ook games?
“Ja, wij bieden eerst een groot aantal games in HTML 5-formaat, die je bijvoorbeeld met de afstandsbediening kunt spelen. Nu zijn dat nog simpele titels, maar in de toekomst zullen we complexere games gaan streamen. In eerste instantie bieden we zo’n tweehonderd titels aan. Vooral volgend jaar kun je veel aankondigingen op dit gebied verwachten. Een derde component in het cloudaanbod zijn praktische toepassingen voor in huis. Je kunt via onze cloud bijvoorbeeld Hue lampen van Philips aansturen, maar we komen ook met zorgtoepassingen. Ik ga niet onze totale roadmap op tafel leggen, maar je kunt er van op aan dat we met de cloud nog veel meer gaan doen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond