Deel dit artikel
-

Clubhouse probeert zich opnieuw uit te vinden na hype

Clubhouse, de Silicon Valley-lieveling uit het pandemietijdperk, moest eerder dit jaar de helft van zijn personeel ontslaan in verband met de ombouw naar ‘Clubhouse 2.0’. Die is nu gereed. En hoewel audioconversaties een belangrijk onderdeel blijven, komt de nadruk nu te liggen op audio groepsberichten.

Clubhouse was de grote hit van 2021, en dat had het volledig te danken aan de coronapandemie. Veel mensen zaten thuis en waren nieuwsgierig naar wat de app te bieden had. Binnen de kortste keren had de app miljoenen gebruikers.

Op de app worden virtuele kamers gehost, wat als het ware live-podcasts of live-events zijn. Je luistert mee met conversaties tussen mensen, en je kunt door middel van je hand op te steken (virtueel dan) ook vragen stellen en deelnemen. Voorbeelden waren de groep ‘Marketing Club’, ‘REAL TALK’ over relaties en ‘Lullaby Club’ die je hielp om in slaap te vallen.

De belangstelling was zo groot dat ook Reddit en Spotify live audio gingen introduceren.

Post-Covid gingen we terug naar school en werk, en het werd moeilijker om livechats te coördineren. De hype was voorbij, nog voordat Clubhouse een deugdelijk businessmodel had kunnen bedenken.

De audio-app met zijn kenmerkende drop-in audiogesprekken gaat nu meer op Instagram lijken. Je kunt er spraakberichten verzenden die worden omgezet in tekst. Chats kunnen worden ingesteld als alleen vrienden of vrienden van vrienden.

Zoals de app zelf schrijft: ‘Met tekst krijg je informatie. Met Chats kun je je vrienden horen lachen, voelen wanneer ze moe of ziek lijken, glimlachen als ze geanimeerd raken en naar hun gezichten kijken als ze praten. Je leert mensen echt kennen. En als je wilt, kun je voor ze zingen’

De live audiokamers blijven, maar chats kunnen gebruikers mogelijk inspireren om vaker in te checken om van hun vrienden te horen.

Toch wordt alom getwijfeld of deze opzet wel zal slagen. Per slot van rekening zijn er al talloze chatapps, van Instagram en WhatsApp tot Apples iMessage en recentelijk Threads. Die twijfel lijkt er ook te zijn bij Clubhouse zelf: ‘Het is een grote gok, en we hopen dat we gelijk hebben …’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond