Deel dit artikel
-

CM bouwt mee aan opvolger van sms

Telecombedrijf CM uit Breda sluit zich aan bij het Early Acces Program van Google voor de doorontwikkeling van RCS, Rich Communications Services. Dat kan in de nabije toekomst sms zo multimediaal en interactief als WhatsApp of iMessage maken.

Gezien de klantenkring van CM ligt het voor de hand dat bedrijven uit binnen- en buitenland in de nabije toekomst veel modernere sms’jes gaan versturen. De Brabanders gaan met Google samenwerken om RCS in zakelijk berichtenverkeer te gebruiken. Consumenten zullen dat vooral merken als ze contact gaan leggen met de klantenservice van een bedrijf.

Daan Gönning is bij CM het meest betrokken bij de RCS-ontwikkeling en proeven bij klanten. Hij licht toe: “Alle functies van Facebook Messenger zitten ook in RCS. Het grootste verschil is de support van operators. Mobiel internet is niet overal even betrouwbaar en stabiel, RCS is dat wel. Dat is voor bedrijven belangrijk.”

Een ander verschil tussen sms en RCS: “Sms is om te informeren, RCS is er om te converseren. Het is een extra communicatiekanaal op het pallet van de klantenservice.”

Hij schetst een mogelijk scenario: “Bijvoorbeeld, berichten van luchtvaartmaatschappijen die mensen herinneren om in te checken voor een vlucht, kunnen nu profiteren van rijkere media en interactiviteit om een ​​volledige check-in ervaring te bieden, compleet met instapkaart, visuele vluchtupdates en terminalkaarten op aanvraag, allemaal binnen de messagingervaring.”

MessageBird uit Amsterdam neemt sinds februari van dit jaar deel aan Googles Early Acces Program rondom RCS. Directeur Robert Vis hield legde toen uit dat RCS zich kan gaan ontwikkelen tot een soort ‘mobiel besturingssysteem’ dat qua functioneren lijkt op WeChat.

RCS wordt actief ondersteund door ’s werelds grootste telecomoperators, onder wie Vodafone, T-Mobile en KPN.

Wanneer RCS internationaal overal beschikbaar is, valt niet goed te zeggen omdat er meerdere partijen bij zijn betrokken. Telecombedrijven moeten de software in hun netwerken updaten, Google moet de sms-app in Android updaten en bedrijven die multimediale interactieve conversaties willen houden moeten er hun techniek en personeel op inrichten. Het is aannemelijk dat de GSMA of Google tijdens het Mobile World Congress begin 2018 updates zal geven.

Foto: Daniel Enchev (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond