Deel dit artikel
-

Collectieve aanvraag persoonsgegevens onder AVG in bij tech-giganten

De Stichting SOMI dient de tot nu toe grootste Europese collectieve aanvraag van persoonsgegevens in bij tech-giganten TikTok, Zoom en Palantir. Volgens de AVG zijn de bedrijven verplicht deze opgeslagen persoonsgegevens aan te leveren.

SOMI vraagt de persoonsgegevens namens haar deelnemers op als onderdeel van het onderzoek naar de mogelijke schending van de AVG door de internationale bedrijven.

De AVG schrijft voor dat Europese bedrijven verplicht zijn op verzoek inzage te geven in opgeslagen persoonsgegevens. Bovendien moet duidelijk worden aangegeven hoe de persoonsgegevens worden opgeslagen en met wie ze worden gedeeld.

De eerste collectieve aanvraag wordt vandaag namens 65.000 deelnemers ingediend bij TikTok, Zoom en Palantir. Op woensdag 11 augustus zal een tweede aanvraag worden ingediend namens nieuwe deelnemers.

TikTok, Zoom en Palantir moeten – in overeenstemming met AVG-richtlijnen – binnen een maand aan het verzoek om inzage in persoonsgegevens voldoen. Wanneer de bedrijven niet meewerken aan het collectieve gegevensverzoek van SOMI of als ze onvolledige gegevens overhandigen, zal SOMI verdere juridische stappen ondernemen. Dat kan een aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn, of het verzoek om gegevens collectief aan te passen of te wissen.

SOMI heeft een app geïntroduceerd waarmee zij de opgevraagde persoonsgegevens, volledig volgens privacywetgeving, inzichtelijk maakt aan consumenten. De aangeleverde data wordt volgens een overzichtelijk format gepresenteerd, zodat de consument begrijpt welke data van hem of haar is opgeslagen, hoe hun data door de tech-giganten wordt gebruikt en hoe deze informatie kan worden aangepast of gewist.

Deelname gaat eenvoudig via de SOMI app, te downloaden in de App Store en Google Play, of via https://datarequests.somi.nl/.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond