Deel dit artikel
-

Column: Alsof ik op interactie zit te wachten…

Verschillende columnisten hebben op de Emerce-site geschreven over de behoefte aan interactie met de consument. Daar zit toch niemand op te wachten, betoogt Igor Milder, directeur van webbureau Inpact.

De vorige columns en hun commentaren hebben een hoop op met het vinden van verschillende momenten van interactie. En de enige vraag die in mij opkomt is…sinds wanneer wil ik interactie. Ik wil een auto of ik wil vriendschap of ik wil informatie, ik wil aandacht, steun, ik wil van die heerlijke olijfolie van hoe heet dat merk ook al weer of ik wil op vakantie en kan alweer niks leuks vinden of ik wil antwoorden, … maar wil ik interactie?

Interactieve TV? het lekkerste van TV is toch juist dat je eens even helemaal niks hoeft te doen, eindelijk eens iets dat je over je heen kan laten komen, een moment rust. Net zoals 1-op-1 communicatie, handraisers, doelgroep segmentatie allemaal termen waar wij marketeers druk mee zijn. Stel je voor dat die grofweg vierduizend reclameboodschappen per dag allemaal een moment van interactie verwachten….. Ik word al moe van de gedachte.

Of neem een contactstrategie. Vrij vertaald: van te voren bepalen hoe vaak ik iets tegen iemand wil zeggen zonder dat ik nog weet wat ik wil zeggen. In feite een institutionalisering van de passievolle relatie. Ja schat ik hou van je en ik ga dat dit jaar 14 keer met je delen in verschillende media afhankelijk van je beslissingsboom. Ok?

Of erger nog, stel dat ik een consument ben die doet en reageert zoals alle marketeers verwachten, dan word ik een soort schizofrene schietschijf die absoluut niet meer weet wat hij wil.

Wat wil ik dan wel…..ik wil zo ongeloofelijk veel, en tegelijkertijd ook zo ontzettend weinig, mijn gedrag is totaal onvoorspelbaar. Ik val over mezelf van de ene verbazing in de andere. Over wanneer ik iets wil en over de meest belachelijke dingen die ik wens. Ik ben niet te volgen en dat wil ik eigenlijk ook graag zo houden. Een knappe marketeer die mijn gedrag weet te voorspellen.

Laten ze beginnen met zich aan te passen aan het moment en de plek waarop ze tegen me praten, hoe ik me op dat moment voel en waar ik ontvankelijk voor ben. Niet zo’n onaangepaste roep om aandacht van een of ander product of dienst. Maak eens reclame die ik WIL zien en laat hem gaan over dingen waar ik naar uitkijk. Ik heb het idee dat alle productontwikkelafdelingen daar juist wel erg druk mee zijn, maar zodra het op de markt gebracht moet worden verliezen de marketeers dat volledig uit het oog en gaan zich gedragen als paniekerige verkopers met een vol magazijn. Duwen, duwen het moet weg. Heb interactie en verkoop schiet op!

Moeten marketeers zich niet veel meer bezig houden met wat ik doe op het moment dat ze tegen me praten, dat ik achter mijn laptop zit te browsen, op zoek naar specifieke dingen of veel erger nog, als ik lekker languit op de bank voor de buis lig. Geef me vermaak en maak me verliefd. Vraag niet meteen om mijn emailadres of telefoonnummer maar laat wel je gegevens achter zodat ik je kan opzoeken.

Al die ‘interactieve’ mogelijkheden om jou en je product te bereiken vind ik fantastisch, maar gebruik ze niet tegen me. Die nadrukkelijke wens om in mijn oor te schreeuwen wordt uiteindelijk een onbuidend, weliswaar interactief middel in onze relatie, maar maak me in godsnaam of verliefd of laat me met rust.

Beter niet adverteren dan onaangepast adverteren, helemaal mee eens. Liever 1 goed contact dan 10 slechte. Direct marketeers hebben af en toe moeite met het fenomeen dat zwijgen soms goud is.

Maar ja, ook ik heb inmiddels mijn computer al aan mijn tv gekoppeld en misbruik deze in de woonkamer voor interactieve momenten met mijn vrienden. Foto’s kijken, de laatste gave dingen online doen of gewoon netsurfen doe ik graag als die slaapverwekkende herhalingen van herhalingen op tv zelfs mijn passieve lijf niet meer boeien. Zou ik dan toch graag interactie willen?

Wie ben ik eigenlijk en waar ben ik in godsnaam mee bezig……..


Igor Milder is directeur van het Utrechtse webbureau Inpact.

Deel dit bericht

6 Reacties

Rob Potgiesser

Verliefd wordt je wanneer je op het juiste moment – wanneer je er ontvankelijk voor bent – aangenaam verrast wordt. Wanneer je een in meerdere opzichten aantrekkelijk iemand tegenkomt. Wanneer je aandacht krijgt, wanneer iemand geïnteresseerd in je is. Je wisselt informatie uit. Wie ben jij? Hoe heet jij? Wat doe jij? Wat is jouw achtergrond? Ben jij betrouwbaar? Enz., enz. Alles bij elkaar heet dat toch interactie?

Bram

Volgens mij kun je nog een leuke discussie aangaan met je collega Esther Oostveen, die op je eigen website verkondigt: "Interactie is het sleutelwoord"…

AJ

Mijn Web-interactie lijkt momenteel o.a. te bestaan uit een meermaals dagelijkse pop-up van de Volkskrant, en dat 7 dagen per week. Hoe kom ik daar van af? Ik heb al een krant, ik wil geen andere krant, ik neem geen andere krant. Ze blijven volhouden, snappen ze het niet, willen ze het niet snappen, of heeft men aandelen in de telefoontikken?

Jord

Wat een eigenaardig verhaal zeg, zeker van een directeur van een dergelijk bureau.Maar goed, het zal wel errrug ingewikkeld zijn allemaal!  Kort en krachtig is menselijke benadering altijd vele malen sterker dan niet-menselijke benadering. Niet menselijk = massa, onaangepast, ongevraagd, eenrichtingsverkeer e.d.Menselijk = vraag en antwoord, afstemming, pleasen (o.b.v. persoonlijke voorkeur!), eventueel discussie, maar zeker ook NIET gestoord worden wanneer je dat niet wilt.Kortom: interactie = menselijkheid = aantrekkelijk = winst voor beide kanten: aanbieder en (potentiele)vrager. Met de verder ontwikkelende techniek en de zich langzaam veranderende maatschappij zal 1-op-1 interactie (nu nog zo ver weg voor de meesten) steeds meer terrein winnen en ontwikkeld worden. Het wordt een mooie wereld (wat dat punt betreft dan…) Jord

Bas

Na jaren van een zwart wit TV kwam de kleuren TV. Ook toen dachten de fabrikanten van TV toestellen dat de toegevoegde waarde voor consumenten gering zou zijn. Zou je nu nog permanent terug willen naar het zwart wit tijdperk? Alles heeft zijn tijd nodig om in een cultuur en generatie opgenomen te worden en in te slijten. Internet is geen revolutie, maar een evolutie die door 'killer apps' hier en daar piekt. Interactie maakt daar een deel vanuit. Nu nog heel summier, maar razend succesvol. SMSen naar je favoriet bij Idols, of alle audities bekijken op de Idols website. Magere interactie, maar internet is pas 8 jaar een succes.  Waarom mensen interactie 'willen' met een apparaat is logisch te verklaren n.a.v. onderzoek. Veel mensen ervaren de computer niet als een apparaat, maar als een wezen. Dit blijkt uit onderzoek naar computer agressie. Ze 'willen' misschien geen interactie, het gebeurt vanzelf. De volgende generatie wil misschien wel interactieve TV. Het is waar dat het grote publiek nu nog niet toe is aan interactieve TV. Het zal zeker een hele tijd duren voordat we minder passief worden, maar dat we minder passief worden daar ben ik van overtuigd. Al is het maar dat MacDonalds kinderen geen hamburger maar gezonde salades verkoopt en dat Nickledeon een actie heeft waarbij op het TV beeld 3 uur de tekst staat dat ze nu ook buiten kunnen spelen. We gaan naar een nieuw bewustzijn van onszelf en onze omgeving. Ook de technologie speelt een belangrijke rol. TV en internet zijn praktisch twee gescheiden werelden. Daar gaat de komende 5 jaar verandering in komen. Een interactief apparaat wordt samengevoegd met een passief apparaat (TV). Dat is gegarandeerd de volgende killer appvoor internet (samen met mobiele telefoons die ook verder en verder integreren). Geen killer app voor 40+, wel voor 15 – 35 jarige generatie.

Peter

Natuurlijk zit je op interactie te wachten. Daarvoor hoef ik je column niet eens te lezen. Je werkt bij een webbureau en je schrijft een column op de emerce site. In de titel hou je interactie al flink tegen het licht en vervolgens vraag je je vertwijfeld af of je misschien toch interactie wilt. Nou, dat had ik niet verwacht, die wending! Briljant! Geniaal! Word ik me daar even uit de tent gelokt..  Oh! Je hebt me, ik hou het niet meer…ik..ik… ik interacteer.  Petje af hoor, 40 seconden!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond