Deel dit artikel
-

[Column] Chatroulette: internet zoals ’t bedoeld is

Tegen de tijd dat u dit leest is de hype waarschijnlijk weer voorbij (deze column verscheen eerder in Emerce print), maar Chatroulette is best een dingetje. Je kunt geen studentenfeestje langsgaan (en ik vertrouw erop dat u dat op regelmatige basis doet), of je wordt geconfronteerd met deze successite.

Op nerdblog ReadWriteWeb schreef sociaal psycholoog Taly Weiss een aardig stukje over Chatroulette. Doordat gebruikers anoniem zijn, zo stelt ze, hoeven ze zich nergens aan te committeren. Je hoeft geen identiteit te faken, zoals daar tot nu toe op ieder sociaal netwerk (in enige vorm) wel sprake van is.

Sociale netwerken worden vaak gepresenteerd als ‘je online representatie’. Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Met de fotoselectie op je Facebook probeer je het idee dat anderen over je hebben te manipuleren. Als je graag stoer gevonden wilt worden zet je je bergbeklim/waterski/bungeejump-foto’s op je profiel, en als je graag wil overbrengen dat je van het heerlijk zorgeloze soort bent, dan zet je vooral foto’s van jezelf online waarop je lekker gek doet.

En zo is het ook met je Twitter-berichten en je Linkedin baantjes-historie. Kortom, we kloppen onze online identiteit allemaal een beetje op omdat we een bepaalde status willen behouden of bereiken.

Op Chatroulette heb je geen status of historie. Je bent volledig anoniem. En daar, zo bewijst de site van de 17-jarige Rus wel, daar worden mensen behoorlijk spraakzaam van.

Hoewel je in het echte leven zelden met vreemden converseert, is het op Chatroulette de sociale norm. En dat levert, tussen de piemels door, (heel) vaak vreemde en (heel) soms bijzonder mooie gesprekken op. In vrijwel alle gevallen is het op z’n minst boeiend genoeg om in gezelschap van vrienden of alleen vele uren te nexten. In februari en maart kwamen er elke dag een miljoen unieke gebruikers bij.

Dat een 17-jarige het voor elkaar krijgt om een site als Chatroulette qua techniek in elkaar te hacken verbaast me niet, dat soort types zijn er tegenwoordig genoeg. Echter, dat een site met een dergelijk oogstrelende orde van simpliciteit zoveel deuren kan openen vind ik fascinerend.

Als het hypestof is gedaald, zullen er talloze Chatroulette-kloons ontstaan die waardevolle menselijke experimenten op zullen leveren. Wat dacht u van een Chatroulette waar louter wijnenthousiasten zich ophouden. Of een waar alleen mensen zitten die de krant van vandaag willen bespreken. Of een waar modelbouwtreinenliefhebbers van over de hele wereld samenkomen om elkaars werk te tonen

Chatroulette is internet zoals het bedoeld is, met genoeg anonimiteit om weer jezelf te zijn.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Bas de Witt

Oud concept. MSN Groups had vroeger chat maar heel groups is neer gehaald vanwege de vunzige taal en niet nuttige conversaties.De meeste chatrooms gaan nergens over. Alleen als je een chatroom op een site over marmotten zou plaatsen is er een kans dat je nuttige gesprekken tussen geinteresseerde gebruikers krijgt groter. Overigen doet chatroulette.com het niet…

Koos Koets

Overigens zag ik al een partij die chatroulette software voor een paar honderd dollar aanbood, het leukste vind ik nog dat keer op keer bewezen word dat je voor een leuk/goed internetconcept gewoon een goed idee moet hebben, leuk en aardig al die startups die met gewichtige investeerders de lucht in worden gehouden, maar het faalt keer op keer.

Edouard

Dennis

Het concept is nog veel ouder dan MSN groups. Op het vroegere ICQ was er een functie "random chat" waarbij je met een willekeurige andere ICQ'er werd verbonden wat altijd tot interessante gesprekken leidde met mensen van overal over de wereld. Via die manier zelfs verschillende vrienden gemaakt die ik nu jaren later nog steeds in mijn contacten heb zitten en sommige zelf IRL heb onmoet. Ik heb nooit begrepen waarom de "opvolgers" van ICQ deze functie niet hebben opgenomen. Waar kun je immers beter mensen over de hele wereld ontmoeten dan op internet?

Anton

Chatroulette88.nl is ook zo een clone, omegle ook. Zo zijn er talloze

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond